Νέα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο


O «ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ»

 

«Αθικτες» αίθουσες διδασκαλίας, παλιά ξύλινα θρανία –κάποια σχεδιασμένα για αριστερόχειρες–, η ιστορική βιβλιοθήκη, η τραπεζαρία, το ηγουμενείο, οι κοιτώνες. Χώροι ανέπαφοι στο πέρασμα του χρόνου, πίσω από τις βαριές πόρτες, σαν να περιμένουν να ανοίξουν για να υποδεχτούν και πάλι φοιτητές και καθηγητές.
Στο εσωτερικό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης επικρατεί γαλήνη.

Στον περιβάλλοντα χώρο, εθελοντές κηπουροί και μοναχοί με αξίνες και σκαλιστήρια στα χέρια, περιποιούνται τις τριανταφυλλιές που ευωδιάζουν, σχεδιάζουν λαχανόκηπους, ποτίζουν τις ροδακινιές, μαζεύουν φασκόμηλο και απομακρύνουν από το έδαφος τις πευκοβελόνες. Στόχος τους η δημιουργία του πρώτου παγκοσμίως θεματικού κήπου, με φυτά που αναφέρονται στην Αγία Γραφή, σε ορθόδοξο μοναστήρι. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα έχει το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου.

«Η συμμετοχή μας είναι ιστορικής σημασίας, γιατί από όλα τα πανεπιστήμια του μείζονος Ελληνισμού το συγκεκριμένο θα αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο μοναδικό αυτό έργο. Καθοριστική είναι και η βοήθεια του προέδρου του πανεπιστημίου κ. Μιχαλάκη Λεπτού. Ελπίζουμε να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάδειξη του φάρου της Ορθοδοξίας», δηλώνει στην «Καθημερινή» η επικεφαλής του έργου διαμόρφωσης του κήπου και αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Ιδρύματος, Τζούλια Τζώρτζη.

Τα 350 διαφορετικά είδη φυτών, ορισμένα εκ των οποίων αναφέρονται σε κείμενα της Αγίας Γραφής, «ζωντανεύουν» κάθε γωνιά του κήπου, ο οποίος απλώνεται σε μία έκταση 14 στρεμμάτων. Σήμα κατατεθέν αποτελούν τα φυτά από τους βυζαντινούς κήπους, που παραπέμπουν σε συγκεκριμένες αρετές. Ο φοίνικας συμβολίζει τη δικαιοσύνη, η άμπελος την ηρεμία, η ροδιά το θάρρος και ο βάτος την υπακοή. Ακόμα συκιές, ελιές, κέδροι, πεύκα.
«Οι εργασίες άρχισαν στα τέλη Οκτωβρίου 2013. Ο κήπος θα είναι χωρισμένος σε τρεις ενότητες (διαδρομή των αρετών, εδώδιμος κήπος και βιβλικός κήπος) και θα πλαισιώσει τη Σχολή, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στον Λόφο της Ελπίδας, με την εκπληκτική θέα σε όλα τα Πριγκιπόννησα και στην Κωνσταντινούπολη», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο γεωπόνος και σύμβουλος πρασίνου, Νίκος Θυμάκης, ο οποίος έχει αναλάβει την επιμέλεια, επίβλεψη και συντήρηση του κήπου.
«Το προσωπικό και η αδελφότητα περπατούν στον περιβάλλοντα χώρο της Σχολής, μαζεύουν φασκόμηλο, λεβάντα, ντομάτες, μαρούλια και σταφύλια και κόβουν κρίνα, ηλίανθους και τριαντάφυλλα για τα βάζα των εικόνων και τον στολισμό τους», προσθέτει. «Στην εφαρμογή του σχεδίου φύτευσης και συντήρησης είμαι μόνος μου με τους κατά καιρούς εθελοντές, ενώ συμμετέχει και ομάδα κηπουρών της Σχολής και πολλές φορές και οι δόκιμοι μοναχοί», υπογραμμίζει ο κ. Θυμάκης, ο οποίος διαθέτει βιογραφικό με πλούσια εμπειρία σε αντίστοιχα προγράμματα του εξωτερικού (Κατάρ, Τουρκία, Ταϊβάν, Ολλανδία και Ιταλία). Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά του Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος με τις ενέργειές του έχει ενισχύσει την επισκεψιμότητα στη Σχολή.

«Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα βρεθούν και οι χορηγοί, ώστε και στον τομέα αυτό η Θεολογική μας Σχολή να αποτελεί σημείο αναφοράς, με σεβασμό στο περιβάλλον, τον οποίο μας εμπνέει ο γνωστός για τις οικολογικές ευαισθησίες του Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», σημειώνει ο Μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ο κ. Θυμάκης έγινε σύντομα δημοφιλής και «καρντάς» (αδελφός) με τους Τούρκους συνεργάτες και κατοίκους της Χάλκης, χάρη στους οικογενειακούς δεσμούς που είχαν οι δύο γιαγιάδες του (Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη). «Είχα δουλέψει και στην Αττάλεια κάποια διαστήματα», επισημαίνει.
Η ανάπλαση του κήπου έχει στηριχθεί σε δωρεές και εθελοντική εργασία και προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Για τους επισκέπτες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιβαλλοντικές εκδηλώσεις και ξεναγήσεις στον μαγευτικό καμβά του κήπου.
Πηγή:Καθημερινή, Αρθρο της Θεοδ.Βασιλοπούλου7/9/2014

 

~~~~~~~

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΟΥΚΟΛΟ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 92 ΧΡΟΝΙΑ …


Ιστορικές στιγμές έζησαν το πρωί της Κυριακής, 17 Αυγούστου 2014, στη Σμύρνη όσοι παραβρέθηκαν στην πρώτη, μετά το 1922, τέλεση θείας λειτουργίας, που πραγματοποιήθηκε στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου.
Ο ναός που τιμάται στο όνομα του πολιούχου της Σμύρνης είναι ο μόνος Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός που δεν κάηκε στην καταστροφή του 1922, βρίσκεται στη συνοικία του Μπασμανέ και πρόσφατα ανακαινίσθηκε από το Δήμο της Σμύρνης.

Από το 1922 μέχρι και την ανακαίνισή του χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, στη συνέχεια ως αίθουσα συναυλιών κλασικής μουσικής και παραστάσεων όπερας και αργότερα αρχικά ως αρχαιολογικό μουσείο και στη συνέχεια ως χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων. Μέχρι που και επισκευάστηκε. Το γεγονός υποδέχθηκε με ιερή συγκίνηση και χαρά η Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα της Σμύρνης που ελπίζει να της παραχωρηθεί οριστικά ο ναός και να γίνει μόνιμη η χρήση του ως ελληνορθόδοξου ναού. Εδώ και χρόνια η Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης στεγάζεται σε έναν προτεσταντικό ναό που παραχωρήθηκε από τους Ολλανδούς της Σμύρνης.

Η Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Βουκόλου της Σμύρνης τελέστηκε από τον αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και μόνιμο Ιερατικό Προϊστάμενο Σμύρνης Κύριλλο Συκή ο οποίος ανακοίνωσε και την έλευση του Πατριάρχη στη Σμύρνη προκειμένου να λειτουργήσει στον Άγιο Βουκόλο, την ημέρα εορτής του στις 6 Φεβρουαρίου 2015. Ενώ το ίδιο θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου 2015, ημέρα μνήμης του Αγίου Χαραλάμπους, όπου για πρώτη φορά από το 1922 θα λειτουργηθεί και μάλιστα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ. Μετά την Θεία Λειτουργία έγινε λιτάνευση των εικόνων του ναού στους γύρω δρόμους.
Παρών στην ιστορική αυτή Θ. Λειτουργία ήταν και ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος (Γουέαρ), γνωστός παγκοσμίως για την θεολογική του προσφορά.
Στην Θεία Λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι της Σμύρνης, εκπρόσωποι του Ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη, εκπρόσωπος της τοπικής ρωμαιοκαθολικής κοινότητας και φυσικά Έλληνες ορθόδοξοι που ζουν στη Σμύρνη αλλά και ορθόδοξοι άλλων εθνοτήτων.
Αρθρο του Στρατή Μπαλάσκα από amen

Να σημειωθεί ότι επιθυμία της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Σμύρνης είναι η παραχώρηση του ναού, αφού σήμερα η κοινότητα βρίσκει στέγη σε έναν προτεσταντικό ναό που έχει παραχωρηθεί από την Ολλανδική Πρεσβεία.
Οι εργασίες αναστήλωσης του Ναού του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, ολοκληρώθηκαν το 2010, και σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, ο ναός «θα χρησιμοποιηθεί ως κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο». Δύο χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης, η εκκλησία μετατράπηκε σε μουσείο με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ και αργότερα χρησιμοποιούνταν ως χώρος για πρόβες σε έργα όπερας. <br
Συνεπεία των εργασιών αναστήλωσης αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του ναού εικόνες του Χριστού, του Αγίου Ιωάννη και των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τον Αϊ-Βούκλα, όπως ονόμαζαν τον ναό οι Σμυρνιοί, που πήρε το όνομά του από τον 1ο επίσκοπο Σμύρνης όσιο Βουκόλο, είχε επισκεφτεί στις αρχές Μαΐου του 2010 (σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όπου και έψαλε το «Χριστός Ανέστη».
O Άγιος Βουκόλος υπήρξε κατά την παράδοση είτε ο πρώτος επίσκοπος της Σμύρνης, είτε ένας εκ των πρώτων. Σε κάθε περίπτωση, έζησε στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.. Αναφέρεται ότι χειροτονήθηκε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και ότι προτού πεθάνει όρισε ως διάδοχό του τον ιερομάρτυρα Πολύκαρπο, που έμελλε να γίνει ο πολιούχος της Σμύρνης. Ο Βουκόλος ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη του εορτάζεται στις 6 Φεβρουαρίου.Αρθρο του Chiosnews.com

 

/./

ΤΟ KADIR HAS UNIVERSITESI ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Το Τουρκικό Πανεπιστήμιο KADIR HAS UNIVERSITESI ( Καντίρ Χας ) με αφορμή την έκτη επέτειο από το θάνατο του ιδρυτή του, στην εκδήλωση απονομής βραβείων σε ανθρώπους που επιδεικνύουν εξαιρετικά επιτεύγματα, τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την αγαστή συνεργασία πανεπιστημίου και Πατριαρχείου και το ενδιαφέρον του Προκαθημένου για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Στη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 , την τιμητική πλακέτα απένειμε ο πρύτανις του Καντίρ Χας κ. Μουσταφά Αϊντίν ενώ προσφώνηση απηύθυνε ο Νομάρχης της Πόλης κ. Χουσεϊν Αβνί Μουτλού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε το πανεπιστήμιο για την τιμή ενώ σημείωσε την εκτίμηση που τρέφει προς την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Την ίδια μέρα βραβεύτηκαν επίσης ο οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης κ. Νταρόν Ατζέμογλου καθώς και ο λέκτορας του πανεπιστημίου Σαμπάντζι κ. Αλή Κοτσάν με το βραβείο του πολλά υποσχόμενου επιστήμονα της νέας γενιάς για τις δημοσιεύσεις τους σε έγκριτα διεθνή περιοδικά για τη μηχανική και τη νέα τεχνολογία.
Πηγή:rumvader

ΕΓΚΑΡΔΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΠΑΠΑ-ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013


Την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να επισκεφθεί την Ιερή Καθέδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, στο άμεσο μέλλον, αποδέχθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2013 στο Βατικανό. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες του Amen.gr, ο Πάπας συμφώνησε με την πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη να συναντηθούν τον Ιανουάριο του 2014 στην Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την συνάντηση των προκατόχων τους, Παύλου Στ και Αθηναγόρα, που ήταν η πρώτη άμεση επικοινωνία Πάπα και Οικουμενικού Πατριάρχη ύστερα από 5 αιώνες. Εκείνη η ιστορική συνάντηση αποτέλεσε την αφετηρία της έναρξης του «διαλόγου της αγάπης» και εν συνεχεία, το 1980, του επίσημου θεολογικού διαλόγου ανάμεσα στην Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η συνάντηση Φραγκίσκου και Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα. Οι δύο Προκαθήμενοι συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης και περεταίρω εμβάθυνσης του θεολογικού διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Πάπα για τις αναφορές του, κατά την ομιλία που εκφώνησε στην ενθρόνισή του, για την ανάγκη ευαισθητοποίησης κάθε ανθρώπου καλής θέλησης για τη διαφύλαξη της Δημιουργίας ενώ ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επικρότησε τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της Κτίσης.
Συμφώνησαν μάλιστα να συνεργαστούν από κοινού προς την ίδια κατεύθυνση. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι συζητήθηκε και το σημαντικό γεγονός της εκθέσεως για τον Άγιον Όρος, που θα πραγματοποιηθεί, το 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλίας. Την έκθεση αναμένεται να εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ως Επίσκοπος της Μοναστικής Πολιτείας, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται να αποδέχθηκε την πρόσκληση να παραστεί στο σημαντικό γεγονός.
Στη συνέχεια ο Πάπας δέχθηκε σε ακρόαση τις χριστιανικές αντιπροσωπείες που παρέστησαν στην ενθρόνισή του, κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε εκ μέρους των Ορθοδόξων.
Πηγή:Νικ.Μαγγίνας-Νικ.Παπαχρήστου

/.

Σύμφωνα με το onalert.gr: ” Το δώρο του Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πάπα Φραγκίσκο “

Μια εικόνα της Παναγίας η οποία κατασκευάστηκε από τις μοναχές σε μοναστήρι της Κρήτης ήταν το δώρο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πάπα Φραγκίσκο στην κατ’ ιδίαν 15λεπτη συνάντησή τους .
Με τον τίτλο « Μεσολαβητής η εικόνα της Παναγίας» η εφημερίδα Sabah αποτυπώνει το περιστατικό ενώ σημειώνεται ότι η εν λόγω εικόνα της Παναγίας βοηθάει για την επανένωση της Ορθοδόξου και Καθολικής Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τον νέο Πάπα να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη στις 30 Νοεμβρίου ( εορτή του Αγίου Ανδρέα) .
Επίσης του πρότεινε να γιορτάσουν μαζί τα 50 χρόνια την συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου VI το 1964 στα Ιεροσόλυμα. Ο Πάπας αντιμετώπισε θετικά και τις δύο προσκλήσεις. Το Βατικανό επεσήμανε ότι για την επίσκεψη του Πάπα στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να σταλεί επίσημη πρόσκληση από την Τουρκία.
Η Hurriyet μιλά στον τίτλο της για τις « ¨Ευχαριστίες αδελφού¨ στον Βαρθολομαίο». Στην ανταπόκριση από την Ρώμη γράφει ότι ο νέος Πάπας συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον οποίο αποκάλεσε ‘αδελφό¨ και τον ευχαρίστησε για το γεγονός ότι μετέβη ο ίδιος στην ενθρόνισή του. Ο Πάπας είπε ότι σκοπός του Χριστιανισμού είναι η ενότητα και η ομοψυχία και πρόσθεσε: « Για αυτό εκείνο που απαιτείται είναι ένας θεολογικός διάλογος.».
Εξάλλου ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος δήλωσε στην Vatan τα εξής : <<Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Πάπα σε γεύμα και βρήκαν την ευκαιρία να γνωρίσει ο ένας τον άλλο. Κατά την συνάντησή τους συνομίλησαν στην ιταλική. Ο Παναγιώτατος κάλεσε τον Πάπα στην Κωνσταντινούπολη . Πρόκειται για ένα έθιμο. Κάθε φορά ο νέος Πάπας πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό στην Κωνσταντινούπολη Ετσι και ο Πάπας είπε ότι θα έρθει, όμως τώρα μόλις ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα , θα έρθει κάποια στιγμή αργότερα>>

ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛ. ΣΧΟΛΗΣ ΧΑΛΚΗΣ


Στοιχεία από τη μελέτη που εκπόνησε η Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αφορούν την επέκταση και την ανακαίνιση τμήματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, παρουσίασε ο Σεβ. Mητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης Ελπιδοφόρος στο πλαίσιο ομιλίας του στην Καβάλα, στις 9-10 Μαρτίου 2013 .

Ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι στη μελέτη προβλέπεται η εκ βάθρων ανακατασκευή του αμφιθεάτρου της σχολής όπως επίσης και οι κοιτώνες που θα είναι πλέον ατομικοί. Επίσης, στα σχέδια της μελέτης προβλέπεται η κατασκευή εστιών στον περίβολο του μοναστηριού για τη φιλοξενία των όσων θα φοιτούν στη σχολή όπως επίσης και η ηλεκτρονική σύνδεση της μεγάλης βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες του κόσμου τονίζοντας την παγκοσμιότητα της σχολής με την επαναλειτουργία της.
Ο κ. Ελπιδοφόρος βρέθηκε στην Καβάλα προσκεκλημένος των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην ομιλία του αναφέρθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το ιστορικό της υπόβαθρο, όπως επίσης και την προσφορά της στην Οικουμενική εκκλησία και τον ελληνισμό.

./


Το Μάρτιο του 2013 ολοκληρώνεται το έργο αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ανέλαβε να εκπονήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το υψηλού επιπέδου επιστημονικό του δυναμικό. Παραμονές της επίσημης παρουσίασης του έργου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ερευνητική ομάδα παρουσίασε τις μελέτες και τις προτάσεις της στον Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο και στο Σεβασμιότατο Ηγούμενο της Μονής και Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου.

Το έργο τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Πρύτανη του ΑΠΘ και πραγματοποιείται από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, έπειτα από απόφαση της Κοσμητείας της (2/18-10-2011). Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από 26 καθηγητές και 23 υποτρόφους μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλα τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής. Η συμμετοχή των καθηγητών είναι εθελοντική, ενώ τα ανελαστικά έξοδα του έργου καλύπτονται από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.

Το έργο ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012 και, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το πρώτο τετράμηνο έγινε η συλλογή των στοιχείων, η αποτύπωση των χώρων εντός και εκτός του Ιστορικού κτιρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από ομάδα υποτρόφων μεταπτυχιακών φοιτητών, που εργάζονταν υπό την επίβλεψη καθηγητών τους. Κατά την παραμονή της ερευνητικής ομάδας στη Χάλκη συλλέχθηκαν δείγματα υλικών και πραγματοποιήθηκαν διάφορες ειδικές μετρήσεις (για υγρασία, αντοχή υλικών κ.α.), ενώ έγινε αυτοψία του περιβάλλοντα χώρου ως προς τη βλάστηση και την δυνατότητα φύτευσης νέων φυτών στον αύλειο χώρο της Σχολής.

Με την επιστροφή των ομάδων άρχισε η επεξεργασία των δεδομένων, η αξιολόγηση του υλικού και η σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης, ενώ παράλληλα μελετήθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα και οι χρήσεις των χώρων, υφιστάμενων και νέων.
Στις 20 Ιουλίου 2012 έγινε η παρουσίαση τριών προτάσεων – εναλλακτικών σεναρίων για τους νέους και τους υφιστάμενους χώρους στον Σεβασμιότατο Ηγούμενο της Μονής και Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο. Ο ίδιος με τη σειρά του παρουσίασε τα δεδομένα στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 στην Ιερά Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία αξιολόγησε και επέλεξε τη βέλτιστη κατά την κρίση της πρόταση για τα αρχιτεκτονικά και τους εξωτερικούς κοιτώνες.

Προσφάτως το τουρκικό κράτος έχει επιστρέψει στην Ιερά Μονή της Χάλκης την ιδιοκτησία του Λόφου της Ελπίδας, στην κορυφή του οποίου είναι εγκαταστημένη η Μονή. Το ΑΠΘ αποδέχθηκε την πρόταση της Μονής να αναλάβει και το έργο αξιοποίησης της δασικής έκτασης του Λόφου της Ελπίδας. Η ερευνητική ομάδα αυτού του έργου, αποτελείται από μέλη της Γεωπονικής και Δασολογικής Σχολής, ενώ την επιστημονική ευθύνη του έργου θα έχει και πάλι ο Πρύτανης του ΑΠΘ.

«Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τον όρο ιστορική στιγμή καταχρηστικά, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση για μας η έκφραση αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Το ΑΠΘ προσφέρει έμπρακτα τεράστια βοήθεια στο Πατριαρχείο με το έργο αυτό που θεωρούμε ύψιστης σημασίας. Η επόμενή μας συνάντηση θα είναι στην παρουσίαση του έργου στον Οικουμενικό Πατριάρχη, όμως η πιο σημαντική στιγμή για όλους μας θα είναι να είμαστε όλοι παρόντες, όταν ανοίξει η Σχολή», τόνισε ο κ.κ. Ελπιδοφόρος, ευχαριστώντας από καρδιάς όλους όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

** Η ΧΑΛΚΗ ΑΝΟΙΞΕ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ **


Του Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, από το Σαββατιάτικο ένθετο της εφημερίδας δημοκρατία για την Ορθοδοξία 9/3/2013

Το πρωινό της Δευτέρας 4 Μαρτίου 2013, η σχολή του λόφου της Ελπίδας στη Χάλκη των Πριγκιποννήσων, διέκοψε την υπερσαραντάχρονη σιωπή της. Ανοιξε την πόρτα της, όχι για να δεχτεί μία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ή εορταστές για την πανήγυρη του καθολικού και των παρεκκλησίων του, ούτε για να ακούσει τους στεναγμούς προσκυνητών, που έφτασαν εκεί με το πρόγραμμα μιας εκδρομικής αναψυχής.

Περί τους 60 κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι, μαζί με τους δύο νέους αδελφούς της Μονής Αγίας Τριάδος, περιστοίχιζαν στην εξωτερική είσοδο τον ηγούμενό της, μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, αναμένοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κάποιοι ανακάλεσαν μνήμες από το τότε που ο τελευταίος σχολάρχης μητροπολίτης Σταυρουπόλεως Μάξιμος, περιβαλλόμενος από τους ρασοφορεμένους σπουδαστές της Θεολογικής Σχολής, αλλά και τους μαθητές του λυκείου, ανέμεναν τον Πατριάρχη Αθηναγόρα τον πάνυ.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης φιλοξενούσε ήδη το τριήμερο, από 4 έως 6 Μαρτίου 2013, το σεμινάριο του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για θέματα σχετιζόμενα με τη συγκληθείσα στην Κωνσταντινούπολη Β’ Οικουμενική Σύνοδο.

Η μεγάλη αίθουσα τελετών, αλλά και οι τάξεις, γέμισαν από σπουδαστές. Ο Πατριάρχης συγκινημένος, ίσως ανακαλώντας τις μνήμες της μαθητείας του στη σχολή, χαιρέτισε το σεμινάριο, κηρύσσοντας την έναρξή του και κάνοντας αναφορά στον προκάτοχό του άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, ο οποίος και προήδρευσε της ερευνωμένης συνόδου.
Καθηγητές που έφτασαν ως υπηρέτες της επιστήμης, από τις Θεολογικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, διέθεσαν γνώση και κριτική θεώρηση «δεδομένων», ενώ δεν έλειψαν και πρωτάκουστες ανακοινώσεις.
Σπουδαστές, κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι, πρεσβύτεροι μετά νεοτέρων, προσέλαβαν γνώση και ανέπτυξαν συζητήσεις με τους διδάσκοντες, προσφέροντας στην καρδιά της «σιωπηλής σχολής» πνοή ζωής για συντήρηση της ελπίδας. Η συναναστροφή με τον μητροπολίτη Πριγκιποννήσων Ιάκωβο, τον τελευταίο των Ιεραρχών που αποφοίτησε από τη σχολή πριν από τη διακοπή λειτουργίας της, έδωσε το στίγμα του πόνου, από την έλλειψη της, για το Γένος.

Επιστρέψαντες άπαντες, ζωογονημένοι από την αύρα που αναδύουν του Βοσπόρου τ’ αγιονέρια, αλλά και από τη λιπαρότητα της μάθησης, εν ευχαριστία προς τον εν Τριάδι Θεό και τους διοργανωτές, θα συνεχίσουμε προσευχόμενοι έως την ώρα που θα επαναλειτουργήσει στον λόφο της Ελπίδας το ελπιδοφόρο φυτώριο Ιεροσύνης και Θεολογίας, της αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

./


Η πρώτη επίσημη εκδήλωση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ήταν το Επιμορφωτικό Θεολογικό Σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό χώρο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης , αμέσως μετά την πιστοποίησή του από τη Βουλή των Ελλήνων και αποτέλεσε ουσιαστικά μία κίνηση με ειδικό συμβολικό βάρος από έναν εκκλησιαστικό εκπαιδευτικό οργανισμό – τη δημιουργία του οποίου εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος – ισότιμο πλέον σήμερα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Το Σεμινάριο υπό τον γενικό τίτλο «Η Περίοδος της Δευτέρας Οικουμενικής Συνόδου» διοργάνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου και τη φιλοξενία του Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου.
Υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α. υπό τον Διευθυντή του Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο Αδαμάντιο Αυγουστίδη και ήταν χωρισμένο σε δύο επιστημονικές ενότητες αποτελούμενες η κάθε μία από έξι επιστημονικές διαλέξεις. Ακολούθησαν επιπλέον δώδεκα ώρες επεξεργασίας των θεμάτων κατά τμήματα και κοινές συζητήσεις υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων.

Ο Παναγιώτατος, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχήθηκε να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία και να ακολουθήσουν ανάλογες και από άλλους φορείς, μέχρι να έρθει η τελική δικαίωση και να λειτουργήσει η Σχολή εκπληρώνοντας τον αρχικό σκοπό της ίδρυσής της.

Οι διδάξαντες στην Α΄ επιστημονική ενότητα, επί θεμάτων Συστηματικής Θεολογίας ήταν:
1. Καθηγητής Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με θέμα «Το Σύμβολον της πίστεως. Δογματικά θέματα, Σύνταξις Συμβόλου.»
2. Αναπληρωτής Καθηγητής Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος με θέμα «Πρωτείο εις την Β΄ Οικουμενικήν Σύνοδον – Ιστορικαί προεκτάσεις».
3. Ομότιμος Καθηγητής κ. Πέτρος Βασιλειάδης με θέμα «Βιβλικόν υπόβαθρον και βιβλική κατοχύρωσις Συνοδικότητος και Πρωτείου».
4. Καθηγητής κ. Χρυσόστομος Σταμούλης με θέμα «Ιστορικαί συνθήκαι, θεολογία της Β΄Οικουμενικής Συνόδου, Τριαδολογία, Χριστολογία, Πνευματολογία».
5. Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Πασχαλίδης με θέμα «Πατέρες της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου και η θεολογική παρακαταθήκη των»
6. Επίκουρος Καθηγητής κ. Αθανάσιος Γλάρος με θέμα «Η προσωπική συμβολή των μεγάλων Καππαδοκών Πατέρων εις την διαμόρφωσιν των πλαισίων της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου».

Οι διδάξαντες στη Β΄ επιστημονική ενότητα, επί θεμάτων Ποιμαντικής, Πρακτικής και Κοινωνικής Θεολογίας ήταν:
1.Καθηγήτρια κυρία Δέσπω Λιάλιου και Αν. Καθηγητής κ. Συμεών Πασχαλίδης με θέμα «Από τα Βαπτιστήρια Σύμβολα εις τα Συνοδικά Σύμβολα»
2.Καθηγητής κ. Απόστολος Νικολαϊδης με θέμα «Οργάνωσις κοινωνικής δράσεως και παρεμβάσεως της Εκκλησίας κατά την περίοδον της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου»
3.Καθηγητής Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς με θέμα «Κανονικόν έργον της Συνόδου και της περιόδου αυτής» Αναπληρωτής Καθηγητής Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης με θέμα «Ποιμαντική των ασθενούντων κατά την περίοδον της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου».
4.Επίκουρος Καθηγητής κ. Δημήτριος Μόσχος με θέμα «Ο μοναχισμός κατά την περίοδον της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου» Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνδιασκέψεως Ορθοδόξων κ. Σεργκέι Ποπώφ, ο οποίος ενημέρωσε για το έργο της Δ.Σ.Ο.
Πηγή:synodoiporia

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ NEW YORK TIMES ΓΙΑ ΤΟΝ
” ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ “


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προβάλλεται από την μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανική εφημερίδα New York Τimes, σε αφιέρωμά της που δημοσιεύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2012, ως ο “Πράσινος” Πατριάρχης.

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ορθόδοξος πατριάρχης είναι ένας ακτιβιστής, ο οποίος μάχεται υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας πως είναι μία θρησκευτική επιτακτική ανάγκη. Ο ίδιος μάλιστα επί μία δεκαετία προσπαθεί να φέρει κοντά θεολόγους και επιστήμονες για μία σειρά συζητήσεων.
Οι φετινές δημοσιεύσεις για το λιώσιμο των πάγων ανάγκασαν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναφέρεται στο δημοσίευμα, να κάνει λόγο για υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος για χάρη ενός καταναλωτικού και υλιστικού κόσμου.

Μεταξύ άλλων, την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την έναρξη του εκκλησιαστικού νέου έτους, ο Πατριάρχης στο καθιερωμένο μήνυμά του για το περιβάλλον, αναφέρει ότι η φύση είναι μία θεία δημιουργία και ο άνθρωπος δεν έχει κανένα δικαίωμα να να την καταστρέφει.
Πηγή,Φωτο : Νικ. Μαγγίνας, Νικ. Παπαχρήστου.

 

~~~~~~~

** ΔΥΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΣΩΣΕ ΤΟ ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ **


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έσωσε δύο βυζαντινές εκκλησίες στην περιοχή της Προύσας προχωρώντας στην αγορά τους από ιδιώτες. Ύστερα από αγώνα πέντε ετών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγόρασε με 400.000 δολάρια το ναό των Ταξιαρχών στην Προύσα του 8ου αιώνα.
Με εράνους μεταξύ των ομογενών στις ΗΠΑ, το Φανάρι συγκέντρωσε τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσει δύο βυζαντινές εκκλησίες από Τούρκους ιδιώτες που τις πωλούσαν.

Με την επιμονή και τη σοβαρότητα που διακρίνει τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 υπεγράφησαν τα συμβόλαια αγοραπωλησίας. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της ιεράς μονής Αγίας Τριάδος όπου στεγάζεται η Θεολογική Σχολή Χάλκης Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης μετέβη στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στο χωριό Συγή, κοντά στα Μουδανιά (Moudanya) της Προύσας, προκειμένου να παραλάβει τα κλειδιά συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Μπατμάζ, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο περιήλθε στην κατοχή της μητρόπολης και η εκκλησία της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη γειτονική Τρίγλια.
Η ιδιοκτησία του ναού είχε περάσει στη γερμανοτουρκική εταιρεία μεσιτείας ακινήτων και λιανεμπορίου οικιακού εξοπλισμού «TEKZEN» και πουλιόταν από το 2007 προς 400.000 δολάρια και ο μητροπολίτης Προύσας «όργωσε» για έξι μήνες τις ΗΠΑ και συγκέντρωσε από τους ομογενείς άγνωστο ποσό, ικανό ωστόσο για να αγοράσει την εκκλησία.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Μουδανιών, Ραζίμ Μπατμάζ, ζητούσε την αγορά του ναού από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, είχε απευθύνει έκκληση να «παγώσει» η διαδικασία πώλησης μέχρι να βρεθούν τα χρήματα.
«Κάναμε έναν σκληρό και δύσκολο αγώνα για να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ηταν δύσκολο να το βρούμε στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης, αλλά μας βοήθησαν οι ομογενείς στην Αμερική», λέει στο «Εθνος» ο μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος.

Ο ναός των Ταξιαρχών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό, βυζαντινό μνημείο του 8ου αιώνα. Οικοδομήθηκε στη δεκαετία του 780 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΣΤ΄, προς τιμήν των αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ, οι οποίοι έσωσαν τους κατοίκους των Μουδανιών από μια καταστροφική καταιγίδα, ενώ ανακατασκευάστηκε πλήρως το 1819 έπειτα από έγκριση που έδωσε ο σουλτάνος Μαχμούτ Β’, γιος του Αμπντούλ Χαμίτ Α’. Σήμερα είναι ερειπωμένος, χωρίς πόρτα και παράθυρα, σώζονται ωστόσο εντυπωσιακές αγιογραφίες, μοναδικής τεχνοτροπίας. Μέσα στον ναό και γύρω από αυτόν, ο χώρος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, ενώ άγρια χόρτα έχουν καλύψει τους τοίχους εξωτερικά και εσωτερικά.
«Δύσκολος αγώνας»
«Τώρα έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη δύσκολο αγώνα. Πρέπει να βρούμε χρήματα για την αναστύλωση των δύο σημαντικών ναών, προκειμένου να αποκατασταθούν και να λειτουργήσουν κανονικά», αναφέρει ο κ. Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης, ο οποίος θα αναζητήσει χρήματα μέσω ελληνικών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών.

Πριν από 9 μήνες η Μητρόπολη Προύσας αγόρασε και τον ερειπωμένο ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας, η θαυματουργή εικόνα της οποίας φυλάσσεται στην ομώνυμη εκκλησία της Ραφήνας. Πρόκειται για μια βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα, που έχει μπει στις σελίδες της παγκόσμιας βιβλιογραφίας για τις εκπληκτικές αγιογραφίες της. Βρίσκεται στην Τρίγλια της Βιθυνίας, πατρίδα του τελευταίου μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσόστομου, και ο Τούρκος ιδιοκτήτης του οικοπέδου είχε οικοδομήσει μια διώροφη οικία, η οποία εφάπτεται στον ναό. Για πολλά χρόνια η εκκλησία λειτουργούσε ως στάβλος και αποθήκη για ζωοτροφές, ενώ στόχος της μητρόπολης Προύσας είναι σε πρώτη φάση να κατεδαφιστεί ένα τμήμα του διώροφου κτίσματος για να αναδειχτεί η εκκλησία με τις σπουδαίες αγιογραφίες.

/./


Η ιστορία του μνημείου
Ο συγκεκριμένος ναός ανοικοδομήθηκε όταν στα χέρια του Κωνσταντίνου Στ’, γιού της φωτισμένης και δυναμικής αυτοκράτειρας Ειρήνης της Αθηναίας, βρίσκονταν τα ηνία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Βρίσκεται ανάμεσα στα Μουδανιά και την Τρίγλεια.
Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι χτίσθηκε στη δεκαετία του 780 και αυτή αποτελεί μια βάσιμη εικασία αφού στις 14 Οκτωβρίου 787 ύστερα από απαίτηση του Πατριάρχου Ταρασίου συγκλήθηκε στη διπλανή επαρχία της Νίκαιας η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος, στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, για να λήξει το θέμα της Εικονομαχίας.
Σύμφωνα με το θρύλο, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ανοικοδόμησε το ναό προς τιμήν των Ταξιαρχών επειδή οι αρχάγγελοι Γαβριήλ και Μιχαήλ έσωσαν τους χωρικούς ύστερα από μια καταστρεπτική καταιγίδα που είχε πλήξει τα Μουδανιά. Ο ναός επισκευάσθηκε το 1448 όταν η επαρχία της Προύσης είχε καταληφθεί από τους Οθωμανούς. Αργότερα, το 1819 ο γιος του Αβδούλ Χαμίτ, ο σουλτάνος Μαχμούτ Β’ ενέκρινε την αποκατάσταση του ναού.

Ντοκουμέντα και οδοιπορικά
Μαρτυρίες λένε ότι στους Ταξιάρχες ήταν θαυματουργοί και πολλές φορές έως τη Μικρασιατική Καταστροφή, Έλληνες και Τούρκοι λειτουργούνταν και προσκυνούσαν εκεί. Το λατρευτικό συγκρότημα οκτώ ενοτήτων που περισώθηκε περιλαμβάνει τον κυρίως ναό, το νάρθηκα, τον εξωνάρθηκα, δύο παρεκκλήσια (των αγίων Χαραλάμπους και Νικολάου), βοηθητικά δωμάτια.

Στο οδοιπορικό του κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλου, το οποίο αναρτήθηκε στο προσωπικό του ιστολόγιο «Ιδιωτική οδός», δημοσιεύονται φωτογραφίες απ’ αυτό το μνημείο με ίχνη από τις βυζαντινές αγιογραφίες στους τοίχους και μια μαρμάρινη επιγραφή που γράφει στα ελληνικά: «Είπεν ο Κύριος, εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστέ εάν αγάπην έχετε εις αλλήλοις, 1862».
Ο αγώνας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να διατηρήσει ζωντανή την παρουσία μνημείων της Ορθοδοξίας στα εδάφη της πάλαι ποτέ Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τις ελάχιστες δυνάμεις που διαθέτει δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί αξιέπαινος και υποδειγματικός. Η τέλεση λειτουργιών στην Παναγία Σουμελά και σε άλλα μνημεία της Ορθοδοξίας, η συντήρηση της ρωμέικης κοινότητας στην Ίμβρο, ο αγώνας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, η διακονία της μειονότητας στην Πόλη, η άρνηση μετατροπής της Αγίας Σοφίας των Κομνηνών στην Τραπεζούντα σε τζαμί μαρτυρούν τη μαχητικότητα του πρώτου των πρώτων της Ορθοδοξίας.
Πηγή:Βελις. Δραγάτσης

ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΛΚΗΣ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012


Με την συμμετοχή Πανεπιστημιακών, θρησκευτικών λειτουργών, περιβαλλοντολόγων, Θεολόγων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιουνίου 2012 οι εργασίες του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Συνεδρίου, «Παγκόσμια Ευθύνη και Περιβαλλοντική Αειφορία», που συνδιοργανώνουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πανεπιστήμιο Southern New Hamphshire στην Χάλκη των Πριγκιποννήσων. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Προηγουμένως ο ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδας, Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες στην, «σιωπηλή» από το 1971, Σχολή της Χάλκης.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι το συνέδριο της Χάλκης αποτελεί ένα πεδίο διαλόγου πάνω σε θέματα Περιβάλλοντος, Ηθικής και Καινοτομιών. «Όλοι έχουμε το ίδιο όραμα, την ίδια φιλοδοξία, την ίδια προσευχή. Και όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο σκοπό, την ίδια δέσμευση, την ίδια έμπνευση: να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καθαρό κόσμο, με καθαρό νερό και καθαρό αέρα», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στους συνέδρους.

«Η προσπάθειά μας κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών», συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «ήταν η προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων ομολογιών και θρησκειών, συμβάλλοντας στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση αλλά και στις απαιτούμενες αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής που σχετίζονται με την οικολογική κρίση. Η Σύνοδος της Χάλκης είναι ένα ζωτικής σημασίας βήμα προς αυτό τον κρίσιμο διάλογο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οποιαδήποτε πραγματική ελπίδα για αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος απαιτεί ριζικό μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη μας. Η ταπεινή αυτή συγκέντρωση μας επιδιώκει να φέρει αυτή τη διάσταση της αλλαγής πιο σταθερά στο διεθνή διάλογο σχετικά με τη βιωσιμότητα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε:
«Το συνέδριο μας πραγματοποιείται εν όψει του «Ρίο +20», της Διασκέψεως των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφορία. Πολλοί από εμάς έχουν δει τις θετικές αλλαγές κατά την τελευταία δεκαετία. Παρ’ όλα αυτά, όλοι μας είμαστε βαθιά απογοητευμένοι με την πεισματική αντίσταση και την απροθυμία υιοθέτησης φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών και πρακτικών. Επιτρέψτε μας να εκτιμήσουμε ότι ενδεχομένως ο λόγος γι’ αυτό το δισταγμό μπορεί να έγκειται στο γεγονός ότι είμαστε απρόθυμοι να αναλάβουμε την προσωπική ευθύνη και να επιδείξουμε διάθεση αυτοθυσίας. Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, αναφερόμαστε σε αυτή τη «διάσταση που απουσιάζει», ως άσκηση, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί ως εγκράτεια και μετριοπάθεια, ή – ακόμη καλύτερα – απλότητα και λιτότητα. Η αλήθεια είναι ότι αντιστεκόμαστε σε οποιαδήποτε απαίτηση για αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχο. Ωστόσο, αγαπητοί φίλοι, αν δεν ζούμε πιο απλά, δεν μπορούμε να μάθουμε να μοιραζόμαστε. Και αν δεν μάθουμε να μοιραζόμαστε, τότε πώς μπορούμε να περιμένουμε να επιβιώσουμε; Αυτό μπορεί να είναι μια θεμελιώδης θρησκευτική και πνευματική αξία. Ωστόσο, είναι και μια θεμελιώδης ηθική και υπαρξιακή αρχή».

«Ο καθένας από εμάς καλείται να κάνει τη διάκριση μεταξύ του “τι θέλουμε” και “τι χρειαζόμαστε”, ή – το πιο σημαντικό – του “τι χρειάζεται ο κόσμος”. Η απληστία υποβαθμίζει τον κόσμο σε μια επιβίωση του ισχυρότερου. Ενώ γενναιοδωρία και ευγνωμοσύνη μετατρέπει τον κόσμο σε μια κοινότητα που μοιράζεται τα πάντα. Καλούμαστε ν’ ακολουθήσουμε το δρόμο της θυσίας – δεν είναι μια θυσία που είναι φθηνή, αλλά μια θυσία που κοστίζει», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε ότι η θυσία είναι πρωτίστως ένα πνευματικό ζήτημα παρά οικονομικό.

«Η πραγματική κρίση δεν βρίσκεται στο περιβάλλον, αλλά στην ανθρώπινη καρδιά. Το βασικό πρόβλημα βρίσκεται όχι έξω αλλά μέσα μας, όχι στο οικοσύστημα, αλλά στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Χωρίς μια επαναστατική αλλαγή μέσα μας, όλες οι προσπάθειες διατήρησης (σ.σ.του περιβάλλοντος) θα παραμένουν ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Σασσίμων Γεννάδιος και ο Αγγλικανός Επίσκοπος Ριτσαρντ Τσάρτρες, η Ηγουμένη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής Χανίων, Γερόντισσα Θεοξένη και η μοναχή Θεοσέμνη.

Τους συνέδρους χαιρέτησε και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Southern New Hamphshire κ. LeBlanc καθώς και ο π.Ιώαννης Χρυσαυγής, ο οποίος είχε την ευθύνη της διοργάνωσης του Συνεδρίου εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Παρέστησαν ο Mητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος, Πρόεδρος της Εφορείας της Θεολογικής Σχολής, ο Νούντσιος του Βατικανού στην Άγκυρα, Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος Lucibello Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βίκτωρ Μαλιγκούδης

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου της Χάλκης ΕΔΩ
[http://www.halkisummit.org/speakers/amberin-zaman/]
Πηγή,Φωτο : Νικ. Μαγγίνας, Νικ. Παπαχρήστου.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τιμήθηκε με το βραβείο «Ελευθερίας της Πίστης», («Freedom of Worship Award») για «την προώθηση της ελευθερίας της πίστης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις πρωτοβουλίες του για την προώθηση της θρησκευτικής ανεκτικότητας καθώς και για τις προσπάθειές του για διεθνή ειρήνη» .
Το ίδρυμα Franklin D. Roosevelt, στην Ολλανδία ετίμησε τον Πατριάρχη στην ετήσια τελετή της Απονομής των Τεσσάρων Βραβείων Ελευθερίας (Four Freedoms Awards), η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Μαϊου 2012. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τιμήθηκε και για τις δραστηριότητές του για την προστασία του περιβάλλοντος για την οποίες έχει καθιερωθεί τα τελευταία 20 χρόνια ως ο «Πράσινος Πατριάρχης».

Στην τελετή στην πόλη Middelburg όπου παρέστησαν η Βασίλισσα της Ολλανδίας και ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τιμήθηκαν επίσης ο δημοσιογραφικός οργανισμός Al Jazeera με το Βραβείο Ελευθερίας Λόγου και Έκφρασης (Freedom of Speech and Expression Award), για τη σταθερή προσήλωσή του στην ελευθερία του Τύπου, ο πρώην πρόεδρος τη Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, για την προσφορά του στο λαό της Βραζιλίας, η Εκα Ραμες Μπατ με το βραβείο Ελευθερίας από Ανάγκες ((Freedom from Want Awards ), για τις προσπάθειες της υπέρ των φτωχών και καταπιεσμένων γυναικών στην Ινδία, και τέλος Αντιπρόεδρος της Ιρακινής Κυβέρνησης, Χουσέιναλ-Σαχριστάνι, με το βραβείο Ελευθερίας από το Φόβο (Freedom from Want Awards ), για τη προσήλωσή του στις δημοκρατικές αξίες, και τις προσπάθειές του για τη μετεξέλιξη του Ιράκ σε μια ελεύθερη, ευημερούσα και αναπτυγμένη Δημοκρατία.
Στην επίσημη εκδήλωση παρέστη και ο Επίσκοπος Σινώπης Αθηναγόρας, βοηθός του Μητροπολίτου Βελγίου Παντελεήμονος, στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται και η Ολλανδία.
Τον Πατριάρχη συνόδευε ο Πατριαρχικός Διάκονος Νήφων.
Πηγή -Φωτο :Νικόλαος Μαγγίνας

Συγκινητική ομιλία του Οικ. Πατριάρχη για τα 20 χρόνια της Πατριαρχίας του

 

Με σπασμένη την φωνή, εμφανώς συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Θεό για την εικοσαετή διακονία του στον πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας.
Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσαν προς τιμήν του, το βράδυ της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου 2011 στην Πόλη, οι Άρχοντες του Θρόνου από τις ΗΠΑ, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε στην μεγάλη ευθύνη που εκλήθη να αναλάβει πριν 20 χρόνια, να γίνει «υπηρέτης του θαύματος που ονομάζεται Οικουμενική Πατριαρχία». «Μέγιστον το αξίωμα και βαρυτάτη η ευθύνη», επισήμανε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για τις συλλογικές προσπάθειες της Ιεραρχίας του Θρόνου, κλήρου και λαού, καθώς και για το έργο που επιτεύχθηκε από την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, το 1991.
«Θα συνεχίσωμεν επί της ιδίας γραμμής όση ημίν δύναμις», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Ημείς, δι’ εν μόνον δυνάμεθα να καυχηθώμεν εν Κυρίω, ενώπιον της αγάπης σας, κατά την εύσημον ταύτην στιγμήν, ότι καθ’ όλην την διαρρεύσασαν εικοσαετίαν δεν επαύσαμεν, «εν εσπέρα και πρωί και μεσημβρία και εν παντί καιρώ», να προσθέτωμεν έλαιον εις την κανδήλαν του Φαναρίου, διά να λάμπη πάσι τοις εν τη οικία, όπως συμβολικώς ο εκάστοτε Πατριάρχης ρίπτει έλαιον εις την κανδήλαν της Βαλουκλιώτισσας κατά την Κυριακήν των Μυροφόρων».

Και στο σημείο αυτό ο Πατριάρχης υπενθύμισε ένα περιστατικό από τη ζωή του Κωνσταντίνου Κανάρη.
«Η ιστορία διηγείται ότι όταν κάποιοι ξένοι επεσκέφθησαν τον Κανάρην εις τας δυσμάς του βίου του διά να τον τιμήσουν, τους είπε: “Ευχαριστώ τον Θεό που επέτρεψε σε έναν μικρό ναύτη ενός ελληνικού νησιού, από τα πιο μικρά, να κάνει για την Πατρίδα του κάτι”.
Παραφράζοντας τα λόγια αυτά, ευχαριστούμεν και ημείς τον Θεόν διότι ηυδόκησε και ηυλόγησε τον ομιλούντα, προερχόμενον και αυτόν από ένα μικρό και άσημο νησί, να κάνει κάτι δια να κρατηθεί ζωντανή η πίστις και αδούλωτον το φρόνημα του Γένους».
Πηγή:Νίκου Μαγγίνα, Νίκου Παπαχρήστου

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ 22-10-2011

 

 

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Ὅντε τή θεμελιώνανε οἱ γι ἄγγελοι τήν Πόλη,
̓πού τ Ἅγιον Ὄρος τό νερό κι ἀπού τή Χιό τό χῶμα,
κι ἀπού τήν Ἀντριανούπολη παίρνουν τά κεραμίδια.
Κι’ ἀπῆς τήν ἀποχτίσανε οἱ γι ἄγγελοι τήν Πόλη,
στέκου καί σοντηροῦν τηνε κι ἀποθαμάζουνταί τη:
«Καί πῶς θά τήνε βγάλουμε καί πῶς θά τήνε λέμε;»
«Πόλη, Κωνσταντινούπολη, τοῦ Κωνσταντίνου Πόλη».

(Ριζίτικο τῆς Κρήτης)
ΦΑΝΑΡΙ
Πέρασαν χρόνοι καί καιροί κι ἐθέριεψεν ἡ Πόλη
καί ἅπλωσε τά φῶτα τζη σ’ οὕλη τήν οἰκουμένη.
Μ’ ἀνέμοι τή φυσήξανε π’ ἀνατολή καί δύση
κι ἀπού βοριά κι ἀπού νοτιά, νά σβήσουν, ν’ ἀφανίσουν.
Ἕνα Φανάρι, μοναχό, τρεμόσβηνε τό δόλιο,
ὥσπου φωνή ἀπ’ οὐρανό, Βαρθολομαῖε, εἶπε:
στάσου στό πιό ψηλό σκαλί.
Καί τό Φανάρι ἄστραψε, μαζί καί ἡ ἐλπίδα!

22.10.1991 – 22.10.2011
Ἀλέξανδρος Κ. Παπαδερός

Ο ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ 15-8-2011

 

Πλήθη πιστών που ταξίδεψαν από την Ελλάδα, την Ρωσία, την Γεωργία, την Κύπρο και πολλές άλλες χώρες, ακόμα και από την μακρινή Αυστραλία ανέβηκαν σήμερα το πρωί 15 Αυγούστου 2011 στο όρος Μελά του Πόντου για να συμμετάσχουν στην πανηγυρική θεία λειτουργία που τελέστηκε προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα.

Ήταν ένα ταξίδι επανασύνδεσης με τις ρίζες, ένα προσκύνημα στην γη που φιλοξενεί τα λείψανα των προγόνων, μια ευκαιρία για προσευχή στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Σουμελιώτησσας, προστάτιδας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η επανένωση μιας μακραίωνης νοητής αλυσίδας που βιαίως έσπασε το 1923.

Περισσότεροι από 2000 προσκυνητές ανέβηκαν στην Σουμελά περνώντας μέσα από τα δάση με τις καστανιές και τις φουντουκιές και ψηλότερα, στα 1100 μέτρα όπου βρίσκεται το Μοναστήρι, μέσα από τις Οξιές, τα πανύψηλα μαύρα έλατα, περπατώντας στο «χαλί» από φτέρες που σκεπάζει το γόνιμο έδαφος του βουνού. Και όλα αυτά υπό τον ήχο των νερών του αρχαίου ποταμού Πυξίτη. Τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, σημείο συνάντησης του ανθρώπου με τον Θεό.

Στο Μοναστήρι, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο, περίπου 500 πιστοί μπόρεσαν να εισέλθουν σε αυτό, αφού οι αρχές για λόγους ασφαλείας και προστασίας του μνημείου δεν επέτρεψαν την είσοδο σε περισσοτέρους. Με δέος παρακολούθησαν την θεία λειτουργία και με ευλάβεια άναψαν ένα κερί στην χάρη της Παναγίας.

Ήταν η δεύτερη χρονιά που τελέστηκε η Λειτουργία, ύστερα από την περυσινή που και πάλι προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ύστερα από 87 χρόνια αναγκαστικής σιωπής της Ιστορικής Μονής.

Δεν ήλθαμε δια να θρηνήσουμε απωλείας

«Όσοι προσήλθαμε εδώ, ήλθαμε δια να γίνουμε και ημείς θεαταί του θαύματος της Θεομήτορος• θεαταί του θαύματος της μεταλλαγής του θανάτου εις ζωήν, της μεταλλάξεως των λυπηρών επί τα θυμηδέστερα. Εδώ «σε πιάνουν κλάματα – και όποιος δεν το χει αισθανθεί, δεν ξέρει από θαύματα». Όσοι προσήλθαμε εδώ, δεν ήλθαμε δια να θρηνήσουμε απωλείας, αλλά δια να ανανεώσουμε την ελπίδα και την πίστιν ότι και εκ του θανάτου είναι δυνατόν να οδηγηθούμε εις την ζωήν, αρκεί να πιστεύσουμε εις την Παναγίαν Μητέρα μας ειλικρινώς και ακραδάντως• αρκεί να εμπιστευθούμε, εν ενότητι πίστεως και πνεύματος, «εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών» εις την μητρικήν της αγάπην, και εις την ανύστακτον προς τον Πανοικτίρμονα Υιόν της μεσιτείαν της» επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Πηγή :Νικ. Μαγγίνας,Νικ. Παπαχρήστου

** ΝΕΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ **


Ο μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος εξελέγη νέος ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος στη Χάλκη των Πριγκιποννήσων στις 28 Αυγούστου 2011 , σε συνάντηση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες της Ιερά Μονής, όπου στεγάζεται και η ομώνυμη Θεολογική Σχολή.

Ο μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος εξελέγη νέος ηγούμενος μετά την εκλογή του σημερινού ηγουμένου, μητροπολίτη Μοσχονησίων Αποστόλου, στη Μητρόπολη Δέρκων.
Ο μέχρι σήμερα μητροπολίτης Δέρκων Κωνσταντίνος παραιτήθηκε και εξελέγη στη Γεροντική Μητρόπολη Νικαίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρος, ο οποίος ἐξελέγη και χειροτονήθηκε μόλις τον παρελθόντα Μάρτιο, αναλαμβάνει την Ηγουμενία της Μονής της Αγίας Τριάδος της Χάλκης σε μία περίοδο, κατά την οποία διάχυτη είναι η ελπίδα ότι επίκειται η έκδοση της αδείας για την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής, η οποία εφέτος συμπληρώνι 40 χρόνια αναγκαστικής σιωπής.

Ο Σεβ.Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, με την ιδιότητά του ως Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, πιστεύουμε ό,τι θα συμβάλει και ως Σχολάρχης στο μέλλον στην οργάνωση της Σχολής.

Ο Σύλλογος μας εύχεται στο σεβαστό Σχολάρχη μας πάντα ΑΞΙΟΣ και να έχουμε την ευχή του.

##########

———————————————————————————————————————————–** ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ **

 

«Είναι για εμένα μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σε αυτή την Σχολή».
Με τα λόγια αυτά και κυρίως με την φυσική παρουσία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στις 2 Ιουλίου 2011, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε έστειλε ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα πως ήρθε η στιγμή, ύστερα από 40 χρόνια σιωπής, να επαναλειτουργήσει το ορθόδοξο πνευματικό και εκπαιδευτικό καθίδρυμα.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Χάλκη στις δέκα και μισή το πρωί συνοδευόμενος από περίπου 40 άτομα, συνεργάτες του, διπλωμάτες και στελέχη του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, γερμανούς και τούρκους δημοσιογράφους.
Τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος, ηγουμενεύων της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος και ο γερμανομαθής Πρεσβύτερος π. Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, καθώς και κληρικοί που διακονούν την Ιερά Μονή που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με την Θεολογική Σχολή.

«Είναι μοναδικός θησαυρός η βιβλιοθήκη αυτή», είπε ο Γερμανός Υπουργός κρατώντας στα χέρια του παλαιά βιβλία και ξεφυλλίζοντας τα με μεγάλο ενδιαφέρον.

Σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την επίσκεψη, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών είπε:
«Η επίσκεψή μου στον χώρο αυτό υπήρξε για μένα πολύ σημαντική. Η Σχολή της Χάλκης είναι χώρος πολιτισμού, αποτελεί αναπόσπαστον τμήμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Επιθυμώ με την εδώ παρουσία μου να δώσω θάρρος και ελπίδα και να εκφράσω την υποστήριξή μου στην προοπτική της επαναλειτουργίας της Σχολής. Επιθυμώ, ακόμη, να σημειώσω ότι η Σχολή διαθέτει μια υπέροχη βιβλιοθήκη. Εκφράζω την ευχή σύντομα η Βιβλιοθήκη να εξυπηρετή τις επιστημονικές ανάγκες των φοιτητών της Σχολής.

Να αναφερθεί ότι την ώρα της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Χάλκη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρισκόταν στην Παναγία των Βλαχερνών, όπου τέλεσε τα θυρανοίξια του προσφάτως ανακαινισμένου Ναού της.
Άλλωστε σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου στο Ναό των Βλαχερνών.
Πηγή : Νικ. Μαγγίνας, Νικ. Παπαχρήστου.

*** Ο ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ ***


Τα εγκαίνια της έκθεσης «Λατρεία και Προσκυνήματα μετά την Άλωση μέσα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη», που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, τέλεσε σήμερα 28 Ιουνίου 2011 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Γιώργου Νικητιάδη, της εκπροσώπου του Μουσείου Μπενάκη κυρίας Γερουλάνου, της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Καθηγήτριας Ελένης Γλυκατζή-Αρβελέρ και πλήθους προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών.

Στην έκθεση, που αποτελεί προπομπό διεθνούς συμποσίου με θέμα «Το Βυζάντιο στην ιστορική συνέχεια», παρουσιάζονται εικόνες και λειτουργικά αντικείμενα μεταβυζαντινής περιόδου.
Στην ομιλία του ο υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που δίνει το υπουργείο για την συντήρηση, μέσω εθνικών και κοινοτικών πόρων, αλλά και την ανάδειξη των βυζαντινών μνημείων.

«Η τέχνη είναι η μόνη δραστηριότητα του ανθρώπου που ούτε σκοτώνει, ούτε λερώνει» είπε στον σύντομο χαιρετισμό της η καθηγήτρια Ελένη Γλυκατζή-Αρβελέρ η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου και της προσφοράς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια ιεροσύνης και 20 χρόνια στον Πατριαρχικό Θρόνο.

«Eάν οι πολιτικοί και διοικητικοί θεσμοί απετέλουν δια το Βυζάντιον την κεφαλήν, τους οφθαλμούς και τα ώτα, τας χείρας και τους πόδας αυτού, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον απετέλει την ψυχήν, ήτις και παρέμεινε ζώσα παρά τας επελθούσας ιστορικάς αλλαγάς αλλά και παρά τας ποικιλομόρφους δυσκολίας ας αντιμετώπισε και τας ανυπολογίστους θυσίας ας υπέστη» είπε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αναφερόμενος στην αξία του θέματος του επικείμενου συμποσίου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε ότι «το Βυζάντιον απετέλει και αποτελεί τον κορμόν του αειθαλούς δένδρου του ημετέρου Γένους, το οποίον δια των ευχύμων καρπών του προσέφερε τροφήν και τρυφήν και δια των ευσκιοφύλλων κλάδων του ανάπαυσιν και αναψυχήν εις τους αναζητούντας αυτήν ανθρώπους και λαούς».

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης τόνισε:
«Και παρά το ότι δια του όρου Βυζάντιον νοείται η υπερχιλιόχρονος αυτοκρατορία, η έχουσα ως έδραν αυτής την υπό του Μεγάλου Κωνσταντίνου ιδρυθείσαν νέαν πρωτεύουσαν του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους, ο όρος δεν παύει παραπέμπων εις αυτήν ταύτην την πόλιν του Βύζαντος, την ιδρυθείσαν ως αποικίαν των Μεγαρέων «έναντι της πόλεως των τυφλών», ως εχαρακτηρίσθη υπό του εν Δελφοίς μαντείου η των Φοινίκων αποικία Χαλκηδών, κτισθείσα προ του Βυζαντίου εις την έναντι αυτού μικρασιατικήν ακτήν». Συμμεριζόμενοι την αληθή, αν και εκ ψευδών χειλέων προερχομένην ομολογίαν, ότι «ουκέτι Φοίβος έχει καλύβαν, ου μάντιδα δάφνιν, ου παγάν λαλέουσαν», δεν παραβλέπoμεν την σύνδεσιν των απαρχών της του Βυζαντίου πόλεως μετά του φιλοξενούντος το παρόν Διεθνές Συμπόσιον τόπου, όστις προσέφερεν ακουσίως τον 4ον μ.Χ. αιώνα τον υπό των Ελλήνων ανατεθέντα ενταύθα δια τας κατά των Περσών νίκας χρυσούν τρίποδα, τον εστηριγμένον επί της στήλης των όφεων, όπως κοσμή τον ιππόδρομον της νέας πρωτευούσης».

Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε:
«Αντιλαμβανόμενοι την αναφοράν του ονόματος του Βυζαντίου εις το θέμα του υμετέρου Συμποσίου ως αναφοράν και εις την πόλιν, την ευρυτέρως γνωστήν ως πόλιν του Κωνσταντίνου, αλλά και εις την σημασίαν αυτής εις την εξέλιξιν της βυζαντινής αυτοκρατορίας και την προσφοράν ταύτης εις την οικουμένην, της οποίας απετέλει κατά κοινήν ομολογίαν την καρδίαν και τους οφθαλμούς, θεωρούμεν και εαυτούς αποτελούντας ιστορικήν συνέχειαν του Βυζαντίου, καθόσον το Βυζάντιον υπάρχει μέχρι της σήμερον έδρα της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, του Οικουμενικού ημών Πατριαρχείου.
.
Άλλωστε, αποτελεί γεγονός ευαπόδεικτον και αποδεκτόν υφ᾽ απάντων των επιστημόνων και μελετητών η μεγίστη συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις την διαμόρφωσιν της πνευματικής προσωπικότητος και της πολιτιστικής ταυτότητος του Βυζαντίου, ήτις φέρει την ανεξίτηλον σφραγίδα επιφανών πατριαρχών και διαπρεπών ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, λογίων κληρικών, ακαταπονήτων ιεραποστόλων, θεοκινήτων υμνογράφων και αγιογράφων, καλλιφώνων μελωδών και ταπεινών μοναχών.

Την ιδέαν της συνεχείας του Βυζαντίου, νοουμένης πρωτίστως ως γεωγραφικής συνεχείας αυτού εκτός των ορίων της αυτοκρατορίας, συνέλαβεν αρχήθεν και διηκόνησε πολυτρόπως η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως μεταλαμπαδεύουσα δια των ιεραποστόλων αυτής εις τους λαούς της Ασίας και της Ευρώπης την εις Χριστόν πίστιν, ήτις και αποτελεί κατά τον κορυφαίον ιστορικόν G. Ostrogorsky, ομού μετά του ελληνικού πολιτισμού και της ρωμαϊκής διοικήσεως, τους θεμελίους του Βυζαντίου.

Κηρύττουσα όμως η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως τοις εν σκότει αγνωσίας καθημένοις λαοίς τον αληθή Θεόν δια του Ευαγγελίου Ιησού Χριστού μετέδιδεν εις αυτούς και αυτήν ταύτην την ψυχήν του Βυζαντίου, την πνευματικότητά του, την εκκλησιαστικήν τάξιν, την λειτουργικήν μεγαλοπρέπειαν, τον πλούτον της βυζαντινής μουσικής και τέχνης, προσαρμόζουσα ταύτα μετά απολύτου σεβασμού της ιδιοπροσωπίας κάθε λαού εις την γλώσσαν και τας ιδιαιτέρας κατά τόπους συνθήκας.

Διότι, εάν οι πολιτικοί και διοικητικοί θεσμοί απετέλουν δια το Βυζάντιον την κεφαλήν, τους οφθαλμούς και τα ώτα, τας χείρας και τους πόδας αυτού, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον απετέλει την ψυχήν, ήτις και παρέμεινε ζώσα παρά τας επελθούσας ιστορικάς αλλαγάς αλλά και παρά τας ποικιλομόρφους δυσκολίας ας αντιμετώπισε και τας ανυπολογίστους θυσίας ας υπέστη.

Η ψυχή αύτη συνέβαλε και εις την ιστορικήν συνέχειαν του Βυζαντίου τόσον εις τον χώρον εις τον οποίον είχε μεγαλουργήσει όσον και εκτός αυτού κατ᾽ ανατολήν και δύσιν.
Δαπανώσα θυσιαστικώς τον εαυτόν της η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ανέλαβε την διατήρησιν της παιδείας, την διαφύλαξιν της ιστορίας και της γλώσσης του Γένους, την προστασίαν και ανάπτυξιν των τεχνών. Υπό τας πτέρυγας αυτής ανήπτον τον πυρσόν της γνώσεως σχολαί περιφανείς ως η Μεγάλη του Γένους Σχολή, η Πατμιάς, η Αθωνιάς και πλείσται άλλαι, διατηρούσαι αναλλοίωτον την παράδοσιν των περιφήμων σχολών του Βυζαντίου.

Υπό τας πτέρυγας αυτής μαΐστορες και τεχνίται, επώνυμοι ως ο Θεοφάνης ο Κρης, ο Φράγκος Κατελάνος, ο Γεώργιος Κονταρής, αλλά και ανώνυμοι, εκαλλιέργουν την εκκλησιαστικήν αρχιτεκτονικήν, την ζωγραφικήν, την ξυλογλυπτικήν, την αργυροχοΐαν και την μικροτεχνίαν, ανανεούντες την βυζαντινήν παράδοσιν και πλουτίζοντες τον Μικρασιατικόν, τον Ελλαδικόν και τον βαλκανικόν χώρον, αλλά και αυτόν της Κεντρικής Ευρώπης, δι᾽ απαραμίλλων δειγμάτων εξόχου τέχνης θαυμαζόμενων υπό πάντων τόσον εις τους τόπους εις τους οποίους αρχικώς εδημιουργήθησαν όσον και εις τα Μουσεία τα οποία μεταγενεστέρως τα φιλοξενούν.

Υπό τας πτέρυγας αυτής μοναχοί και κληρικοί δι᾽ ατρύτων πόνων αντέγραφον και διέσωζον την ελληνικήν γραμματείαν, συνεισφέροντες τόσον εις την παιδείαν και την διατήρησιν της πολιτισμικής ταυτότητος του ημετέρου Γένους όσον και εις την πνευματικήν αναγέννησιν της Ευρώπης, εις την οποίαν είχον συμβάλει άλλωστε και κατά το παρελθόν.

Υπό τας πτέρυγας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ηνδρώθησαν ο Ματθαίος Μυρέων και ο προσφάτως ανακηρυχθείς άγιος Αρσένιος επίσκοπος Ελασσώνος, αλλά και πλείστοι όσοι, οι οποίοι ειργάσθησαν δια την διάδοσιν της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού του Βυζαντίου εις τας παραδουναβίους ηγεμονίας και την Ρωσσίαν συνεχίζοντες το έργον των βυζαντινών προκατόχων των.

Την ιστορικήν συνέχειαν του Βυζαντίου υπηρετεί όμως και σήμερον η Μήτηρ Αγία του Χριστού Εκκλησία φυλάττουσα και ορθοτομούσα τον λόγον της αληθείας, εργαζομένη νυκτός και ημέρας υπέρ του ανά την οικουμένην ποιμνίου της και θύουσα και την ψυχήν αυτής υπέρ τούτου, στοιχούσα τη ιερά παραδόσει των αγίων Πατέρων, συντηρούσα και ανακαινίζουσα ιερούς ναούς, παλαιούς και νεωτέρους, άπτουσα λύχνον εις τους από δεκαετιών αλειτουργήτους ιερούς ναούς εις Μικράν Ασίαν, Πόντον, Καππαδοκίαν και Θράκην, μεταδιδούσα ποικιλοτρόπως την ψυχήν του Βυζαντίου εις άπαντα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου δια των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων των ανηκουσών εις την πνευματικήν αυτής δικαιοδοσίαν, ουδέποτε όμως διεκδικούσα δόξαν ανθρωπίνην δι᾽ εαυτήν, έχουσα βαθυτάτην συναίσθησιν ότι «ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου», αλλά υπάρχει εν αυτώ δια να διακονή τον κόσμον και τον άνθρωπον.

Δια τοιούτων προβληματισμών αντιμετωπίζομεν το θέμα του Διεθνούς Συμποσίου• έχοντες δε την βεβαιότητα ότι εκ των εισηγήσεων θα προέλθουν πλείσται όσαι απαντήσεις εις το ερώτημα του υμετέρου Συμποσίου «Ποιά υπήρξε η συνέχεια της λαμπρής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», επιδαψιλεύομεν εις υμάς ολοθύμως τας πατρικάς ημών ευχάς και Πατριαρχικάς ευλογίας δια την επιτυχή διεξαγωγήν των εργασιών αυτού, και συγχαίρομεν πάσι τοις συντελεσταίς, εν οις πρώτη τυγχάνει η Ελλογιμωτάτη κ. Ελένη Γλυκατζή-Αρβελέρ, η και εκδαπανήσασα την ζωήν αυτής εις την μελέτην και την προβολήν του Βυζαντίου».
Πηγή: Νικ. Παπαχρήστου Φωτο:Νικ. Μαγγίνα

## Ο ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ ##


Παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα 24 Ιουνίου 2011 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια από τις “Στρατηγικές Εκδόσεις Ιωάννου Φλώρου”, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Για το μεγάλο αυτό εκδοτικό επίτευγμα, μίλησαν εκ μέρους της Επιστημονικής Συντακτικής Επιτροπής οι:
Νικόλαος Ζαχαρόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Πέτρος Βασιλειάδης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Γεώργιος Φίλιας, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Στην ξεχωριστή σημασία της Μ.Ο.Χ.Ε. στους καιρούς μας αναφέρθηκαν οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης και Ναυπάκτου Ιερόθεος και ο αιδεσιμολ. π. Κωνσταντίνος Μπέης, ομ. καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την έκδοση και την εκδήλωση χαιρέτισε με μήνυμά του και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, από την Εκκλησία της Κύπρου, ο οποίος αγόρασε 300 σειρές της Εγκυκλοπαίδειας και τις διένειμε σε όλα τα εκπαιδευτήρια της Κύπρου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισφράγισε την όλη παρουσίαση, αναφερόμενος με πολύ θερμά λόγια σε κάθε πτυχή της έκδοσης. Και εξέφρασε μια μόνο παρατήρηση, κι αυτή είναι το μονοτονικό, που χρησιμοποιείται στην Εγκυκλοπαίδεια. “Εμείς στο Φανάρι, βλέπετε, εμμένουμε στην καθαρεύουσα και το πολυτονικό”, είπε ο Πατριάρχης και καταχειροκροτήθηκε.

Ο εκδότης Ιωάννης Φλώρος ευχαρίστησε συγκινημένος τον Πατριάρχη και απάντησε στην παρατήρησή του για την χρήση του μονοτονικού, ότι στόχος του είναι η Μ.Ο.Χ.Ε. να φτάσει στους νέους, τους σημερινούς και τους αυριανούς, οι οποίοι δεν διδάσκονται το πολυτονικό.
Στην εκδήλωση αυτή ο Σύνδεσμος Χάλκης εκπροσωπήθηκε απο τον πρόεδρο του κ.Περικλή Πασχαλίδη και τη Γεν. Γραμματέα κ.Κατ. Αθανασιάδου.
Πηγή Π.Α. Ανδριόπουλος

 

== ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ==


Επίσημη τετραήμερη επίσκεψη στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί στην τελετή έναρξης των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, καθώς και τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Ακαδημαϊκός και Διευθυντής του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, ο Υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Διάκονος Ιωακείμ Μπίλλης και ο Μ. Ιεροκήρυκας αρχιμ. Βησσαρίων Κομζιάς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου έχει ως εξής:

24 Ιουνίου 2011

12.15 Άφιξη στο Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» των Αθηνών.

13.30. Επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών – Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
18.00 Συμμετοχή στην τελετή παρουσιάσεως της Μεγάλης Ορθοδόξου Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
25 Ιουνίου 2011
19.30 Επίσκεψη στην έκθεση «Ρωμηοί Αρχιτέκτονες της Πόλης».
20.30-23.30 Τελετή ενάρξεως των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.
26 Ιουνίου 2011
07.30: Υποδοχή Οικουμενικού Πατριάρχη στα προπύλαια του Καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου. Όρθρος και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.
11.30-12.45: Υποδοχή Οικουμενικού Πατριάρχη στο χώρο μπροστά του Δημαρχιακού Μεγάρου.
Ανακήρυξη Πατριάρχου Βαρθολομαίου σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Αμαρουσίου στην αίθουσα τελετών του Δήμου. Ανάγνωση και επίδοση τιμητικής διάκρισης. Προσφώνηση Δημάρχου Αμαρουσίου – Αντιφώνηση Πατριάρχου.
13.00 Μετονομασία Πάρκου Αμαρουσίου σε Πάρκο «Ευνίκης Κέννεντυ».
13.45: Μετάβαση στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης».
27 Ιουνίου 2011
10.00 Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρωθυπουργό.
11.00 Ειδική εκδήλωση στην Βουλή των Ελλήνων – Υπογραφή της Διακηρύξεως για τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική υστέρηση.
17.30: Επίσκεψη στον Σύλλογο Ιμβρίων.
19.30 Επίσκεψη στο Επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεως Κηφισίας, Ωρωπού και Αμαρουσίου.
20.30: Εκδήλωση με την ευκαιρία του Διεθνούς Έτους Δασών και την 10ετιαν του Κέντρου ΓΑΙΑ στον κήπο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
28 Ιουνίου 2011
11.00 Τελετή εγκαινίων της εκθέσεως «Το Βυζάντιο στην ιστορική συνέχεια» του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και του Μουσείου Μπενάκη.
14.00 Επιστροφή στην Αθήνα.
19.00: Τελετή απονομής στον Οικουμενικό Πατριάρχη του Βραβείου «Βύρωνα Αντίπα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
22.30 Αναχώρηση για Κωνσταντινούπολη.