Εκδηλώσεις


ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΛΚΗΣ 19-4-2015


Μια ξεχωριστή εκδήλωση διοργάνωσε την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Χάλκης Κων/πόλεως, ο Αγ. Νικόλαος, στην έδρα του, Αχιλλέως 59 στο Π.Φάληρο, η καθιερωμένη «Μουσική Συναυλία παίδων-νέων 2015».
Μέλη, φίλοι της Χάλκης, εκλεκτοί προσκεκλημένοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν αυτά τα ταλέντα.

Ο πρόεδρός μας κ.Περικλής Πασχαλίδης στη σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τους μουσικοδιδασκάλους, τους γονείς, που προσπαθούν να κατευθύνουν τα παιδιά στην ευγενή άμιλλα της μουσικής και τα παιδιά, για τις προσπάθειες που καταβάλουν, ώστε να έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα.
Αναφέρθηκε εξάλλου και στον εμπνευστή της Παιδικής Χορωδίας Κοίμησης Θεοτόκου Π.Φαλήρου στον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωσήφ Ταγαράκη.
Συγχαρητήρια σ΄όλους.

Παιδιά κάθε ηλικίας, δημοτικού-γυμνασίου έπαιξαν μουσικά κομμάτια με διάφορα όργανα, τραγούδησαν, έδωσαν τον καλλίτερο τους εαυτό. Απαγγελία ποιημάτων από το βιβλίο ¨Φώς στην ομίχλη¨ της κ. Ελένης Βοχαίτου- Παπαθεοδώρου.
Συμμετείχε η Παιδική Χορωδία Κοίμησης Θεοτόκου Π. Φαλήρου με Μαέστρο –Δάσκαλο τον κ. Απόστολο Βαλσαμά.
Απονεμήθηκαν στα παιδιά έπαινοι και αναμνηστικά δώρα.
Τιμητική διάκριση στον Μαέστρο –Δάσκαλο κ. Απόστολο Βαλσαμά σε αναγνώριση της προσφοράς του, ο οποίος τόνισε πως ο Μ.Σ.Χάλκης δίνει κίνητρο στα παιδιά για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.
Ακολούθησε κέρασμα στον προαύλιο χώρο .

/././

.


ΠΟΛΛΑ – ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στα παιδιά, στους δασκάλους και στους γονείς από τον ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΧΑΛΚΗΣ.

Ο Σύλλογος Χάλκης αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι βρίσκεται δίπλα στο παιδί , στον νέο, παράλληλα τιμώντας τον δάσκαλο και τους γονείς.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος κατά σειρά εμφανίσεως:

1. ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΗ Τραγούδι
2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΗΣ Τραγούδι
3. ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΛΑΓΑΡΑΚΗ Τραγούδι
4. ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΑΡΓΕΙΤΗ Τραγούδι
5. ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΟΥΠΙΝΑΚΗ Κιθάρα
6. ΙΩΑΝΝΑ ΙΣΤΣΕΝ Πιάνο
7. ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΓΑΡΑΚΗΣ Βιολί
8. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΙΣΤΣΕΝ Πιάνο

Παιδική Χορωδία Κοίμησης Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου

1. ΑΙΜΙΛΙΑ ΛΑΓΑΡΑΚΗ
2. ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΤΑΚΗ
3. ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΥΣΑΡΟΓΛΟΥ
4. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΜΠΟΣ
5. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΟΤΑΡΑΣ
6. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΤΡΙΝΟΥ
7. ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΛΕΡΗ
8. ΑΝΝΑ ΑΝΝΗ
9. ΜΑΡΙΑ ΛΑΓΑΡΑΚΗ
10. ΜΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
11. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΑΓΑΡΑΚΗΣ
12. ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΜΠΟΥ
13. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΕΡΗΣ
14. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΟΤΑΡΑΣ
15. ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΟΥΝΑ

 

/././

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ


Η φετινή εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου 2014, στην κατάμεστη αίθουσα του ισογείου και του θεωρείου του Πολυχώρου του Δημαρχιακού Μεγάρου Π. Φαλήρου, ήταν αφιερωμένη στις Μονές και εκκλησίες της Χάλκης μας.
Παρουσία των Σεβ. Μητρ. Ν.Σμύρνης& Π.Φαλήρου κ.Συμεών, Πριγκηποννήσων κ. Ιακώβου, Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, ο πρόεδρος μας Περικλής Πασχαλίδης, τόνισε ότι, η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη για μας τους Χαλκηνούς μια και γιορτάζουμε την 67η επέτειο κοπής της βασιλόπιτας από την ίδρυση του Συνδέσμου μας. Είναι ένα ταξίδι με άρωμα πεύκου και θάλασσας από το όμορφο νησί μας, την Χάλκη.
Ο Σεβ. Μητρ. Συμεών εξήρε την παρουσία και την δράση του Μορφωτικού Συνδέσμου Χάλκης, με σκοπό να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες και τις παραδόσεις μας. Στη συνέχεια τιμήθηκε με ιερό επιγονάτιο , όπου απεικονεί τον Αγ. Νικόλαο, προστάτη του νησιού και του Συνδέσμου μας. Την απονομή έκανε ο καθ. του Φιλοσοφικού τμήματος του Εθνικού &Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδ. Γραμματέας Σώματος Ομοτίμων κ. Λαυρ. Δελλασούδας.
Ο Σεβ. Μητρ. Αθνηδώνος Νεκτάριος, ο οποίος βρίσκεται στη Μονή Αγ. Γεωργίου του Κρημνού στη Χάλκη αναφέρθηκε στα μετόχια του Παναγίου Τάφου και στην συντήρηση αυτών. Την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας προσέφερε στο Σύνδεσμο μας. Οι καθ. Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών(ΕΚΠΑ) κ. Βασιλ. Γολεμάτης και ο νεοεκλεγείς κοσμήτορας της Σχολής κ. Ευστ. Πατσούρης απένειμαν στον Σεβ. Ιερό επιγονάτιο, με τον Αγ. Νικόλαο, πολιούχο του νησιού μας.
Ο Δήμαρχος Π.Φαλήρου κ. Δ.Χατζηδάκης, τιμήθηκε με πλακέτα, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Υπουργός Πολιτισμού κ.Πάνος Παναγιωτόπουλος.


/.


Η παρουσία του δικηγόρου κ. Μιχάλη Πετρόπουλου, από την Θεσσαλονίκη, ερευνητή και ταξιδευτή μας μετέφερε στη Χάλκη, στους νησιώτες και στην ιστορία της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου. Προσέφερε cd με εκκλ. ύμνους στο Σύνδεσμό μας, τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα για το πολυσχιδές έργο του.
Τις ευλογίες του Οικ. Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου και τους χαιρετισμούς της Ομογένειας μετέφερε ο Σεβ. Μητρ. Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος, ο οποίος έκοψε την πίτα υπό τις ψαλμωδίες των μελών του Συνδ. Μουσικοφίλων Αθηνών, με την διεύθυνση του κ.Γεωργίου Κιοσέογλου. Συνεχάρη τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, που με τις ωραίες εκδηλώσεις, αποτελούν και είναι συνεχιστές του ρωμαίικου πνεύματος.Ο Σεβ. απένειμε το παράσημο του Αγ.Γεωργίου Κουδουνά στον πρόεδρό μας και ο Σύνδεσμός μας τον τίμησε με ιερό επιγονάτιο, με τον Αγ. Νικόλαο, το οποίο του το απένειμε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος , οποίος τόνισε ότι ήρθε εδώ να τιμήσει αυτούς που τιμούν την ιστορία και τις ρίζες και ανέφερε τα βαθιά αισθήματα που τον συνδέουν με τον Οικ. Πατριάρχη καθώς και με τον Σεβ. Μητρ. Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβο. Στο Δήμαρχο Π.Φαλήρου κ.Χατζηδάκη,ως συνεργάτη και φίλο του Οικ. Πατριαρχείου, του απένειμε ένα ενθύμιο της Μητρόπολης Πριγκηποννήσων.
Επίσης τίμησαν την εκδήλωση μας ο Αρχιμ. Ρωμανός Φωκάκης από την Πάτμο, ο Αιδ. Πρωτοπρεσβ. π. Ιωσήφ Ταγαράκης , ο Αντιδήμαρχος Π.Φ. κ. Α.Πανταζής και οι δημ. σύμβουλοι κ. Γ.Ασημακόπουλος, Α.Δούμας.Καθηγητές του Πανεπ. Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής, ο κ. Γεωργ. Βαίόπουλος, ο μυρεψός –φαρμακοποιός κ.Ιωσήφ Κωνσταντινίδης, η κ.Πέπη Τσουκάτου, ο κ. Στάθης Αρβανίτης από την Εφημερίδα «ο Πολίτης», εκπρόσωποι: ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ., Συλλόγων και αδελφών Κων/πολίτικων σωματείων.Ακολούθησε το μοίρασμα της πίτας ,όπου υπήρχαν δύο νομίσματα, που αντιστοιχούσαν σε δύο γούρια, προσφορά του κ. Θωμά Κούντερ.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη συμμετοχή της Πολυφωνικής Χορωδίας της Γλυφάδας με πολίτικα και μικρασιάτικα τραγούδια, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη και μαέστρου κ. Σωτ. Δογάνη και του χορευτικού Συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας με χοράρχη τον κ. Αρη Κατσινέλη. Και στους δύο τιμής ένεκεν δόθηκαν τιμητικές πλακέτες καθώς και στον πρόεδρο του Συλλόγου. Τις απονομές εκ μέρους του Συνδέσμου μας έκανε ο Καθηγητής Ιατρικής κ. Ελευθ. Φερεκύδης, και μετά το πέρας της εκδήλωσης συνεχίστηκε ο χορός με την συμμετοχή του κόσμου.
Ευχόμαστε και του χρόνου με υγεία.


* ΜΗΝΑΣ ΙΩΑΚΕΙΜΟΠΟΥΛΟΣ *
Τα βιβλία μου και η μουσική


Στο φιλόξενο χώρο του Συλλόγου Χάλκης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 17 Μαρτίου 2014, η παρουσίαση των δυο βιβλίων του Μηνά Ιωακειμόπουλου με τίτλο
<<Τριαντάφυλλα και αγκάθια της Κων/πολης>>
και
<<Η μελωδία της εκδίκησης>>.
Στην κατάμεστη αίθουσα και στον προαύλιο χώρο υποδέχτηκε ο συγγραφέας τον κόσμο. Άλλωστε δεν είναι μόνο συγγραφέας, αλλά κείμενά του διαβάζουμε και στην μηνιαία εφημερίδα <<Ο Πολίτης>>, με τίτλο <<Τσίκο και Λάρα>>. Πρόκειται για δυο χαριτωμένα σκυλάκια που μιλούν για την καθημερινότητα μας.


./


Αναφέρθηκαν στα βιβλία οι δημοσιογράφοι κ. Αφροδίτη Ζούζια, και ο Χαλκηνός Μανώλης Κωστίδης ο οποίος διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο «Τριαντάφυλλα και Αγκάθια» μας μετέφερε στη Χάλκη, στο Κε, στο Όμικρον καθώς και σε άλλες περιοχές του νησιού. Ένα ταξίδι αναμνήσεων. Ο λόγος του αναλυτικός, περιγραφικός, ταξιδεύει τον αναγνώστη δίχως να τον κουράσει
Συγκίνησε όλους μας όταν ο Μηνάς Ιωακειμόπουλος πήρε την κιθάρα του και τραγούδησε ιταλικά τραγούδια της δεκαετίας 60 – 70. Χαλκινοί, φίλοι της Χάλκης, Κων/πολίτες , φίλοι του συγγραφέα τον χειροκρότησαν και του ζητούσαν να συνεχίσει αυτό το μελωδικό ταξίδι αναμνήσεων.

Ο Σύνδεσμος μας επεφύλαξε μία έκπληξη στον συγγραφέα τιμώντας τα γενέθλια του και προσφέροντας σ όλους τους παρευρισκόμενους σαμπάνιες, με την ευχή να τα εκατοστίσει με υγεία και με το καλό στο επόμενο βιβλίο του. Και ως ανάμνηση αυτής της βραδιάς του προσέφερε την εικόνα του πολιούχου της Χάλκης και του Συνδέσμου μας, Αγ. Νικολάου, με την ευχή να τον προστατεύει και να τον βοηθεί σε κάθε δύσκολη στιγμή του.
Αναμνηστικά προσφέρθηκαν και στους δημοσιογράφους Αφροδίτη Ζούζια και Μανώλη Κωστίδη.
Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στην Αξια και Δραστήρια εκδότρια της εφημερίδας «Ο Πολίτης» κ. Πέπη Τσουκάτου. Ακολούθησε κέρασμα στον προαύλιο χώρο με συζήτηση, τραγούδι και χορό με τον συγγραφέα να υπογράφει τα βιβλία του.

 

###

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ, ΤΟ ΜΠΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΛΑΧΕΡΝΕΣ


Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μορφωτικό Σύνδεσμο Χάλκης Κων/πόλεως, την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014 η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Μασσαβέτα « Διαδρομές από το Φανάρι, το Μπαλατά και τις Βλαχέρνες» από τις εκδόσεις Ιστός .
Στον κατάμεστο χώρο του Συλλόγου μας από Χαλκινούς, από φίλους της Χάλκης, Κων/πολίτες, και φίλους του συγγραφέα, o πρόεδρος μας κ.Περικλής Πασχαλίδης άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας όλους όσοι παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους αυτην την ημέρα.
Από τον Δήμο Π. Φαλήρου ο Αντιδήμαρχος Π.Φ. κ. Α.Πανταζής και ο δημ. σύμβουλος κ. Γ.Ασημακόπουλος, απο την εφημερίδα “Κρητικός Λόγος” o κ. Αριστ. Δρυγιαννάκης.

Μίλησαν για το βιβλίο οι δημοσιογράφοι Στέλιος Ελληνιάδης και Μανώλης Κωστίδης, ο υποψ. διδάκτωρ του ΕΚΠΑ Νικόλαος Νικολαίδης, ο Χάρης Θεοδωρέλλης-Ρήγας ένας από τους εκδότες του Ιστού της Πόλης, και ο συγγραφέας Αλέξανδρος Μασσαβέτας. Συντονίστρια η κ. Πέπη Τσουκάτου από τις εκδόσεις Τσουκάτου, που αντιπροσωπεύει τον εκδοτικό οίκο <<Ιστό>> στην Ελλάδα.


./.


Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας με το βιβλίο αυτό ξεκινάει ένα οδοιπορικό στον χρόνο, στον τόπο, στα μνημεία, στους διαφορετικούς πολιτισμούς, στις γειτονιές της Πόλης. Ακολουθείς μαζί του, οδηγός και συνοδοιπόρος από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα. Ασχολείται με όψεις και θέματα της Πόλης. Γενικά ο λόγος του δεν σχολιάζεται, αλλά τον απολαμβάνεις.
Αναμνηστικά δώρα προσφέρθηκαν στους ομιλητές και στην εκδότρια κ. Πέπη Τσουκάτου. Στη συνέχεια ακολούθησε μπουφές και προφιτερόλ από τον σεφ του ζαχαροπλαστείου Kazarte στη Γλυφάδα.
Υπογράφοντας τα βιβλία του ο συγγραφέας ευχηθήκαμε όλοι να είναι καλοτάξιδο και η βραδιά έκλεισε αργά με συζήτηση και κέφι, υπο τους ήχους μελωδικής μουσικής.


Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΟΥ, ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ -2013


-Στις 15 Δεκεμβρίου 2013, πρωίνό Κυριακής, στην αίθουσα του Συνδέσμου μας γιορτάσαμε τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη και πολιούχο της Χάλκης μας με αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων. Παρευρέθησαν μέλη, φίλοι της Χάλκης καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αρχής του Π.Φαλήρου, ο Αντιδήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Αλ. Πανταζής και ο Δημ. Σύμβουλος κ. Γ.Ασημακόπουλος.
Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του ημερολογίου μας για το 2014, με κεράσματα και αναψυκτικά.


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ


-Παραμονές Χριστουγέννων, ημέρες χαράς και αγάπης στο συνάνθρωπο και εμείς το απόγευμα της 18ης Δεκεμβρίου 2013 επισκεφθήκαμε την Εστία Κων/πόλεως-Γηροκομείο στην Ανάβυσσο, όπως κάθε χρόνο.
Δώσαμε στιγμές χαράς στους γέροντες με χορό, τραγούδια και ζωντανή μουσική από το μέλος του Συνδέσμου μας Απ. Βερβέρογλου, ο οποίος προσεφέρθει αφιλοκερδώς.
Αυτό είναι το καθιερωμένο ετήσιο αντάμωμα του Συνδέσμου μας με τους ηλικιωμένους .Ας ευχηθούμε να μπορούμε να επισκεπτόμαστε πιο συχνά και προσφέρουμε την αγάπη μας.<br<>

 

^^^^^

~~~ ΜΠΑΜΠΑ, ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ; ~~~
Παρουσίαση Βιβλίου


Ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Χάλκης στις 14 Οκτωβρίου 2013, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.30, φιλοξένησε στην αίθουσα του την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βλαστού ” Μπαμπά να μιλήσω;”, απο τις εκδόσεις Τσουκάτου.
Η αίθουσα του Συνδέσμου μας ήταν κατάμεστη απο νωρίς, υπήρχαν αρκετοί όρθιοι και άλλοι που παρέμειναν στον εξωτερικό χώρο.
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς παρευρέθησαν μέλη και φίλοι της Χάλκης, βιβλιόφιλοι και φίλοι που τίμησαν την συγγραφέα και την εκδότρια.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του προέδρου του Μ.Συνδ. Χάλκης κ.Περικλή Πασχαλίδη και την αναφορά του στον συγγραφέα κ. Γιάννη Βλαστό.
Στο πάνελ ήταν η κ.Ρέα Σταθοπούλου,φυσικός-συγγραφέας, η κ.Πέπη Τσουκάτου ,εκδότρια, ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, εκδότης της εφημερίδας “Απογευματινή”, ο οποίος είχε έρθει απο την Πόλη ειδικά για την παρουσίαση, η κ.Ούλα Βλαστού,κόρη του συγγραφέα,ο ίδιος ο συγγραφέας.Συντονιστής ήταν ο μυρεψός – φαρμακοποιός κ.Ιωσήφ Κωνσταντινίδης.

Με το τέλος των ομιλιών, ο πρόεδρος του Μορφ. Συνδ. Χάλκης κ.Πασχαλίδης πήρε το λόγο ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και προσέφερε στους ομιλητές του πάνελ ξυλόγλυπτη εικόνα του Αγίου Νικολάου, προστάτη και πολιούχου της Χάλκης μας καθώς και το βιβλίο με την ιστορία του νησιού και του Συνδέσμου μας. Ευχήθηκε ιδιαίτερα στον συγγραφέα κ.Γιάννη Βλαστό το βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο και καλή αντάμωση γρήγορα στην παρουσίαση του επόμενου βιβλίου του στην αίθουσα μας.

Στη συνέχεια ακολούθησε μπουφές με εδέσματα, φτιαγμένα με πολύ μεράκι απο την άλλη κόρη του συγγραφέα κ. Σήλια και πολύ μουσική με χορό απο τους παρευρισκόμενους μέχρι αργά το βράδυ.


* ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΤΣΕΡΥ ΜΠΡΑΝΤΥ *
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


Στο φιλόξενο χώρο του Μορφωτικού Συνδέσμου Χάλκης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Μαΐου 2013 η παρουσίαση του νέου βιβλίου “Ακόμη ένα Τσέρυ Μπράντυ” της Πειραιώτισσας με καταβολές από την Σμύρνη κ. Κατερίνας Γλυνού, που εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Χατζηλάκος.
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς παρευρέθησαν μέλη και φίλοι της Χάλκης, βιβλιόφιλοι και φίλοι που τίμησαν την συγγραφέα και τον εκδότη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Μ.Συνδ. Χάλκης κ.Περικλής Πασχαλίδης με ένα σύντομο χαιρετισμό καλωσόρισε όλους, αναφέρθηκε στην πολιτιστική δράση του Συνδέσμου, όπου με κριτήριο πάντα την προσφορά στον άνθρωπο και στο κοινωνικό σύνολο πρωτοστατεί στα τοπικά δρώμενα του Π.Φαλήρου.
Στη συνέχεια παρουσίασε τη συγγραφέα κ.Κατερίνα Γλυνού και τους ομιλητές του πάνελ τον εκδότη κ.Π. Χατζηλάκο, τον συγγραφέα κ.Χρ. Δεσύλλα, τους ηθοποιούς κ.κ. Σπ. Μπιμπίλα και Αλέκα Μακρή, οι οποίοι διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο με συντονίστρια την κ.Βιβή Μπράτου-Τότσκα.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον κ. Απόστολο Βερβέρογλου, όπου με την εξαιρετική ζωντανή του μουσική πλαισίωσε και αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο στα αποσπάσματα που διαβάστηκαν, με παραδοσιακά σμυρνέϊκα τραγούδια και τραγούδια αφιερωμένα στον Πειραιά.


./


Μετά το τέλος της παρουσίασης ο πρόεδρος μας κ.Περικλής Πασχαλίδης συνεχάρη την συγγραφέα, τον εκδότη και τους ομιλητές του πάνελ προσφέροντας τους εικόνα του Αγ. Νικολάου, πολιούχου του νησιού μας και βιβλιαράκια με την ιστορία της Χάλκης και του Συνδέσμου. Η συγγραφέας με την σειρά της ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το Δ.Σ. για την άψογη διοργάνωση της όλης εκδήλωσης και υπέγραψε τα βιβλία με μιά ευχή στον καθένα.
Επακολούθησε δεξίωση με πλούσια εδέσματα, αναψυκτικά και με …Τσέρυ Μπράντυ.Η όλη βραδιά συνεχίστηκε μέχρι αργά με κουβεντούλα, τραγούδια, μουσική και χορό.
Ευχόμαστε νάναι καλοτάξιδο το Ακόμη ένα Τσέρυ Μπράντυ.

 

*****

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ


Ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Χάλκης τιμώντας την 65η τελετή κοπής της Βασιλόπιτας από την ίδρυση του, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου 2013 στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Π.Φαλήρου,

εκδήλωση αφιερωμένη στην Eκπαίδευση της Χάλκης και τίμησε τους μαθητές του εξαετή κύκλου του 1953 της Αστικής Σχολής Χάλκης.

Στη Χάλκη, τη ναυαρχίδα των Πριγκηποννήσων από το 1831 λειτουργούν ελληνικές σχολές με πρώτη την Αστική Σχολή, τους αποφοίτους του 1953 της οποίας τιμούμε σήμερα όπως και τους δασκάλους της, τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Περικλής Πασχαλίδης.

Η Γραμματέας Κατερίνα Αθανασιάδου, έκανε μια σύντομη αναφορά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που λειτούργησαν στο ιερό αυτό νησί από τα τέλη του 18 ου αιώνα, τις δύο Ανώτερες, την Εμπορική Σχολή, η οποία ιδρύθηκε το 1831 στη μονή της Παναγίας της Καμαριώτισας, με πρωτοβουλία εμπόρων της Κωνσταντινούπολης και πρόταση της εκκλησίας, την Θεολογική Σχολή (1844 από τον Πατριάρχη Γερμανό Δ΄ στη Μονή Αγίας Τριάδος), την Κεντρική Ιερατική Σχολή το 1880, η οποία μεταφέρθηκε στη συνοικία της Ξυλόπορτας, σε χώρο που δώρισε ο Λεωνίδας Ζαρίφης, ως τις μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές καθώς και στα «σπιτικά σχολεία».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, συνέχισε η κα Αθανασιάδου, ένα μεγάλο κομμάτι στο θέμα εκπαίδευση καλύπτουν τα σπιτικά σχολεία, τα παιδιά πήγαιναν εκεί απο την ηλικία των τεσσάρων ετών εως επτά, με μια πλάκα με κονδύλι, ψέλλιζαν την αλφάβητο ή κάποιο τροπάριο που τους μάθαιναν οι γυναίκες με πολύ αγάπη στοργή και ζήλο. Απο μαρτυρίες ανάμεσα στα παιδιά αυτά ήταν και ένα κοριτσάκι, τουρκάκι που ο πατέρας του ήταν ο Χότζας της Χάλκης, ο Χότζας με τα μπλέ γυαλιά. Ηταν κατά κάποιο τρόπο τα νηπιαγωγεία εκείνης της εποχής, με πιο ονομαστά της Αγγερούκας Χωριατίδου, της Κατίνας Λασκαράκη, της Αλεξάνδρας, της Αμια Βαγγελιώς, της Φρόσως Πρόκου, της Συρίγου και της Σμαράγδας Νάνου.

Απο τα φθαρμένα από το χρόνο χειρόγραφα της προγιαγιάς της, Σμαράγδας Νάνου Σταυρινάκη, όπου ζωντανεύουν αλήθειες και γεγονότα καθημερινότητας, η κα Σμαράγδα Πασχαλίδου, διάβασε με πολύ γλαφυρό και συγκινησιακό λόγο κείμενα και ποιήματα της, μια ταπεινή γυναίκα, σοφή, λαϊκή μούσα, όπως την αποκαλούσαν όλοι οι νησιώτες ταξιδεύοντας το κοινό σε μακρινές μνήμες.
Η μαθήτρια Ιωάννα Καραθανάση,εγγονή της Ματθίλδης Αργυράκη και του Γιώργου Τσουρούκη διάβασε το ποίημα “Ω ερατεινή μου Χάλκη”

Ο Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος, ομότ. Καθ. Νομικής Σχολής Πανεπ. Παρισίων, δισέγγονος του Κωνσταντίνου Ηλιάσκου, μεγάλου ευεργέτη της Αστικής Σχολής και του κοινοτικού σχολείου Χάλκης το 1907,όπου με δαπάναις του ανοικοδομήθηκε, άλλωστε αυτό αναφέρεται και στο επίγραμμα του σχολείου, παρέλαβε συγκινημένος τιμητική διάκριση του Μορφωτικού Συνδέσμου Χάλκης.

Απο τον ιερατικό χώρο παρευρέθησαν ο Σεβ. Μητρ. Ν.Σμύρνης & Π.Φαλήρου κ.Συμεών,ο Σεβ. Μητρ. Πριγκηποννήσων κ.Ιάκωβος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Συμεών Αυγουστάκης, οι Αιδεσιμωλογιώτατοι Πρωτοπρεσβύτεροι πατ. Θεόδωρος & πατ. Ιωσήφ Ταγαράκης απο την ενορίας της Παναγίτσας, ο Αιδεσιμότατος Πατ. Χρ. Κογκάκης.
Εμείς οι μεγαλύτεροι, τόνισε στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν.Σμύρνηςκαι Π.Φαλήρου κ. Συμεών, θα φύγουμε από τη ζωή, έχουμε όμως χρέος αυτή την κληρονομιά, αυτή την παράδοση, αυτήν την αρχοντιά του έθνους, του γένους μας, να την μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές.


.


Τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και τους χαιρετισμούς της Ομογένειας και των νησιωτών της Χάλκης, μετέφερε ο Σεβ. Μητρ. Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος, ο οποίος τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Χάλκης με ιερατικό εγκόλπιο και απέδωσε με τη σειρά του αναμνηστικό τόμο της ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Πριγκηποννήσων,στον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών και στο Δήμαρχο Π.Φαλήρου κ. Διονύση Χατζηδάκη, στον πρόεδρο κ. Πασχαλίδη απέδωσε τιμητική διάκριση.

Ο Δήμαρχος Π.Φαλήρου κ. Διον. Χατζηδάκης τιμήθηκε για την προσφορά του στην αρχή της εκδήλωσης και από τον Μορφωτικό Σύνδεσμο Χάλκης με τον Δικέφαλο Βυζαντινό Αετό , σε ανάμνση αυτού που ξεκίνησε από το Βυζάντιο και εγκαταστάθηκε στο Π.Φάληρο με την τοποθέτηση του ανδριάντα του Κων/νου Παλαιολόγου και με την χαρακτηριστική ρήση “…Αετός, Αετό Μεγάλωνε…”.
Παρευρέθησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Π.Φαλήρου κ.κ. Α. Δούμας & Γ.Ασημακόπουλος.

Την έναρξη των εκδηλώσεων για την εκπαίδευση προλόγισε ο Ομότ. Καθηγητής Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ειδ. Γραμματέας του Σώματος Ομοτ. Καθηγητών κ.Λαυρέντιος Δελλασούδας, ο οποίος τιμήθηκε με τον βυζαντινό οβελίσκο του Θεοδοσίου Α΄ για την ανεκτίμητη και ανιδιοτελή προσφορά του στο έργο του Συνδέσμου μας. Κατά την σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο τρισυπόστατο “χθές, σήμερα, αύριο” και τόνισε πως πρέπει να αγαπήσουμε τον Άλλο και δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι δεν προερχόμαστε από παρθενογένεση.
(Η όλη ομιλία του Καθ. κ. Λαυρ. Δελλασούδα βρίσκεται ανηρτημένη στην ενότητα “Αρθρα”).
Η διήγηση της μαθήτριας Αλεξάνδρας Σαμίου,εγγονήτου Αγγελου Δουλγκέρογλου και της Αλεξάνδρας Γκοργκόνα, αποτέλεσε “το αύριο”, στην τριλογία “χθές,σήμερα, αύριο” όπως ανέφερε ο Καθ. Λαυρ. Δελλασούδας στην ομιλία του.
Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση έδωσε ο μικρός μαθητής Αλέξανδρος Κούντερ,θυμίζοντας μας με τον κώδωνα το διάλειμα του σχολικού μαθήματος.

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών ενθυμίων στους μαθητές του εξαετούς κύκλου του 1953 από τον τελευταίο δάσκαλο Παναγιώτη Αλεξανδρή, ο οποίος τιμήθηκε καθώς και ο διευθυντής της Αστικής Σχολής Χάλκης Ηλίας Ζαννίδης, που το παρέλαβε η κόρη του Μάρω Αρκουδάρη- Ζαννίδου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν από την Ιατρική Σχολή Αθηνών ο καθ. κ. Βασ. Γολεμάτης χειρουργός, ο καθ. ΩΡΛ κ. Ελ. Φερεκύδης, ο καθ. Παθολογίας κ. Γεωρ. Βαϊόπουλος, η κ. Αργ. Χατζηϊωάννου καθ. Δερματολογίας, ο καθ. Θεολογικής Σχολής Χάλκης και πρόεδρος της Εστίας Θεολόγων κ. Βασ. Αναγνωστόπουλος, ο μυρεψός κ.Ιωσήφ Κωνσταντινίδης, ο κ. Στ. Αρβανίτης από τη εφημερίδα <<Ο Πολίτης>>, ο κ. Γρηγ. Κεσίσογλου από την εφημερίδα “Ανατολή” & εκπρόσωποι αδελφών Κων/πολίτικων σωματείων.
Ο Μορφ. Σύνδ. Χάλκης ευχαριστεί ιδιαίτερα το Δίκτυο “mikrasiatis” που σε κάθε εκδήλωση μας βρίσκεται στο πλευρό μας και καλύπτει αυτήν και τα ποντικά νεα για την επεξεργασία της φωτογραφίας.


ΒΡΑΔΙΑ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ 2013


Βράδυ Τσικνοπέμπτης 7 Μαρτίου 2013 και ο Σύνδεσμος Χάλκης κάλεσε τους φίλους του μικρούς και μεγάλους στην φιλόξενη αίθουσα του στη Αχιλλέως 59 να διασκεδάσουν όλοι μαζί σαν μια οικογένεια και τα κατάφερε. Τραγούδησαν, χόρεψαν, μασκαρεύτηκαν, γεύθηκαν πολίτικους μεζέδες και τσικνίσματα μέχρι αργά το βράδυ.Γενικά ένα αποκριάτικο γλέντι με συστατικά που παραμένουν πάντα ίδια πολύ μουσική ,χορός, κέφι, φαγητό και πάνω απ΄όλα καλή παρέα.Στη φετινή μας παρέα συμμετείχε και η Πολιτιστική Ενωση Περάματος, με την Ρένα, τον Διαμαντή, την Ειρήνη
Και του χρόνου.


* ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 2012 *


Ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Χάλκης τίμησε την μνήμη του Αγ. Νικολάου, του πολιούχου της Χάλκης μας και του Συλλόγου μας , η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα του Συνδέσμου μας ,με παρουσία μελών και φίλων της Χάλκης, με αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών, φίλων και απανταχού Χαλκηνών.

Ευλογήθηκε από τον Χαλκηνό αιδ. πατ. Χρ. Κογκάκη και τον αιδ. πρωτοπρ. Ιωσήφ Ταγαράκη.
Έντονη συγκινησιακή φόρτιση δημιουργήθηκε όταν ο Αιδ. πατ. Χρήστος, αναφέρθηκε στον Αγ. Νικόλαο της Χάλκης και τα χρόνια που έζησε εκεί. Βούρκωσαν τα μάτια του, η φωνή του άρχισε να πάλλεται και εμείς όλοι από κάτω να ταξιδεύουμε νοερά στο νησί μας, στη Χάλκη μας.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του ημερολογίου μας για το 2013, όπου στολίζουν το εξώφυλλο του ημερολογίου μας η Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης χιονισμένη με τους : η Α. Θ. Π. Οικ. Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο κέντρο, ο Σεβ. Μητρ. Πριγκηποννήσων κ.κ. Ιάκωβος αριστερά, ο Σεβ. Μητρ. Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρος δεξιά..

Το ημερολόγιο του Μορφωτικού Συνδέσμου Χάλκης έχει γίνει θεσμός και δεν θα μπορούσε να μην εκδοθεί και φέτος. Το φετινό ημερολόγιο μας περιέχει φωτογραφίες από τις συναντήσεις, από τα γλέντια, τις εκδρομές, το προσκύνημα μας στην Τήνο, τις διάφορες εκδηλώσεις μας.
Σκοπός μας είναι να γνωρίσουν οι Χαλκηνοί και οι φίλοι της Χάλκης, το πως περνάμε στο Σύνδεσμο μας και τις δραστηριότητές μας, αλλά συγχρόνως να μάθουν και οι νεώτεροι.
Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά με Υγεία και Δημιουργία.
Ευχαριστούμε την Γιωτάκος Δημητρίου Αλέξανδρος & Σια Ε.Ε. για την ευγενική προσφορά στην εκτύπωση του ημερολογίου μας και την κα Σοφία και τον Σπύρο Μητσέλη για την βιβλιοδεσία.


# ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2012 ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ #


– Είναι χρέος όλων μας να προσφέρουμε στο συνάνθρωπό μας ένα χαμόγελο, λίγες στιγμές χαράς.
Μ΄αυτή την σκέψη, επισκεπτόμαστε πάντοτε την Εστία Κων/πόλεως, το Γηροκομείο στην Ανάβυσσο, έτσι και στις 19 Δεκεμβρίου 2012 βρεθήκαμε εκεί. Τα μέλη μας και φίλοι της Χάλκης και ο αγαπητός σ΄ όλους μας κλόουν, ο δικός μας, ο Μαρουλής, σκόρπισαν γέλια, χαρά, κέφι στους γέροντες μας. Ο ακούραστος Μαρουλής συνέχεια επί μιάμιση ώρα με τραγούδια, ανέκδοτα, χορό ξεσήκωσε τους πάντες.
Όλοι σαν μικρά παιδιά χάρηκαν, γέλασαν και έδωσαν μια ευχή για το νέο έτος.
Ήταν ένα άγγιγμα ψυχής για τους συνανθρώπους μας αυτούς, τούτες τις άγιες μέρες.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΙΑ΄ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ


Ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Χάλκης Κων/πόλεως παρευρέθηκε στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 19.00 στην Πλατεία Ηρώων, στο Φλοίσβο του Π.Φαλήρου,όπου εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του κ.Περικλή Πασχαλίδη, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και από πολλούς Χαλκηνούς.

Το έργο έχει φιλοτεχνηθεί πρίν από 20 χρόνια από τον αείμνηστο Ακαδημαϊκό γλύπτη Ιωάννη Παππά και είναι προσφορά της Ακαδημίας Αθηνών (στην οποία ανήκε), προς το Δήμο Π. Φαλήρου. Η χύτευση του έγινε 1996 και έκτοτε πολλά σημεία προτάθηκαν για τη θέση του έργου αυτού έως ότου βρεθεί η σημερινή.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ν.Σμύρνης –Π.Φαλήρου κ.κ. Συμεών. Πλήθος ιερέων, την ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου Π.Φαλήρου-Παναγίτσα εκπροσώπησαν ο Αρχιμανδρίτης Πατέρας Χριστοφόρος Νάνος και ο πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Σπύρος Χριστόπουλος.
Τελέστηκε επιμνημόσυνος δέηση παρουσία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Π.Φαλήρου, εκπροσώπων της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας, της πνευματικής ζωής του τόπου. Πλήθος Φαληριωτών και αντιπροσωπεία κων/πολίτικων συλλόγων.
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα έγιναν από την σύζυγο του καλλιτέχνη κ. Ειρήνη Παππά, κόρη του στρατάρχη Αλεξάνδρου Παπάγου και την εγγονή της.
Απέδωσαν τιμές άγημα και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γεώργιος Kοντόπουλος, ο Δήμαρχος του Π. Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κων/πολιτών κ. Αντ. Λαμπίδης. Ακολούθησε ομιλία του προέδρου της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. κ. Νικ. Ουζούνογλου.

 

~~~~~~~~~

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Χάλκης Κων/πόλεως,τιμώντας την επέτειο της Άλωσης της Πόλης στις 29 Μαΐου 2012,ημέρα Τρίτη και ώρα 19.30 συμμετείχε στην εκδήλωση μνήμης του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός στην πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση στην Αθήνα, με ομιλητή το Επίτιμο Μέλος του Μορφωτικού Συνδέσμου Χάλκης Κων/πόλεως Καθηγ. κ. Λαυρέντιο Δελλασούδα,Ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών,ο οποίος εκφώνησε τον επετειακό λόγο με θέμα ¨Το μήνυμα της 29ης Μαϊου 1453:Πομποί και δέκτες του μηνύματος¨.

Στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα την εκδήλωση προλόγισε με σύντομο χαιρετισμό ο Αν. Καθ. Φιλολογίας στο Παν. Πελοποννήσου κ. Βασ. Κωνσταντινόπουλος, εκ μέρους του προέδρου του Φ.Σ.Π. κ. Ιωάν. Μαρκαντώνη ,Ομοτ. Καθ. Παν. Αθηνών.
Στην ομιλία του ο Καθ. κ. Δελλασούδας επεσήμανε
«…Τέσσερις είναι οι άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η σημερινή ομιλία, καθένας από τους οποίους αποτελεί ή εκφράζει τα εξής:
Ο πρώτος: Τα στοιχεία που συνθέτουν το μήνυμα που εκπέμπει το ιστορικό γεγονός τής Άλωσης και τού οποίου η διαχρονική ισχύς και αξία, τουλάχιστον για το ελληνικό έθνος, επιβεβαιώνεται από την παρούσα συγκυρία (πράξεις, λόγοι, πρόσωπα, ειδικές καταστάσεις, συγκυρίες, το αν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται η γνώση τους).
Ο δεύτερος: τους πομπούς που το αναμεταδίδουν, τον σκοπό τής μετάδοσης και την ακολουθούμενη προς επίτευξή του μεθοδολογία.
Ο τρίτος: τους αποδέκτες που για πρώτη φορά δέχονται το μήνυμα, στο πλαίσιο τής κατά σύστημα διδασκαλίας τής ιστορική γνώσης, και
Ο τέταρτος: την δυνατότητα αξιοποίησης εναλλακτικών μέσων στη διαδικασία λειτουργίας τής συναντησιακής σχέσης όλων ημών των ενηλίκων με τους νέους τού σήμερα και τού αύριο…».

«…θα προσέθετα ότι η ταυτότητά μας είναι η ιστορία μας και όχι το εκάστοτε παρόν, η εκάστοτε στιγμή. Και αυτή η ταυτότητα μοιάζει με το δέντρο εκείνο που χάνει τα φύλλα του, το κλαδεύουμε, βγάζει φύλλα, ανθίζει, δίνει καρπούς και όσο χαμηλά και αν το κόψουμε ξαναπετά νέους βλαστούς διότι η ζωή εξαρτάται από τις ρίζες του. Αν κόψουμε τις ρίζες του παύει να υπάρχει».

Καταλήγοντας ανέφερε: «Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μην αλωθεί το πνεύμα και η ψυχή τους.
Εμείς κρατήσαμε και γι αυτό υπάρχουν αυτά.
Εμείς λέμε ακόμη όχι στην Άλωση.
Όποια κι αν είναι αυτή. Αν δεν γνωρίζουν τους σκοπούς και τις τεχνικές των αλώσεων, εύκολα θα αλωθεί πλέον όχι το σώμα αλλά και το πνεύμα και η ψυχή τους. Να βλέπουν τι πρέπει να κάνουν αυτοί για τον εαυτό τους και τους άλλους και όχι τι δεν έκαναν οι άλλοι γι’ αυτούς. Να αρνούνται την απαξίωση τής έννοιας τής ηθικής και τής ελευθερίας.

Η ΕΧΘΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΛΑΩΝ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΧΘΡΑΣ».

Η επετειακή ομιλία του κ. Καθηγητή βρίσκεται
http://www.lsparnas.gr/uploadFiles/Dellasoudas_Omilia_restricted_v2.pdf
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Παν. Σίσκος Καθ. Παν. Αθηνών και Γεν. Γραμμ. Φ.Σ.Π. Μέλη της εφορείας του Φ.Σ.Π.Επίσης εκπρόσωποι αρχών και φορέων.
Ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Χάλκης εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του κ. Περικλή Χ.Πασχαλίδη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

~~~~~~~~~

** ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΙΔΩΝ – ΝΕΩΝ 2012 **


Σάββατο απόγευμα 21 Απριλίου 2012, παιδικές, νεανικές φωνές κατέκλυσαν την αίθουσα του Μορφωτικού Συνδέσμου Χάλκης.
Σε μια αίθουσα γεμάτη από κόσμο, αλλά και γεμάτη από την αγάπη των Χαλκηνών, των φίλων της Χάλκης, για να παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν τα παιδιά που με την υψηλή κατάρτιση τους, με σπουδές από Ωδείο και από ιδιωτικούς δασκάλους, ανέβασαν πολύ τον πήχη δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό και κατάφεραν δίκαια να αποσπάσουν το ζωηρό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Μέλη, φίλοι της Χάλκης και πολλοί εκπρόσωποι σωματείων συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν αυτά τα νέα ταλέντα.
Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους γονείς που προσπαθούν να τα κατευθύνουν στην ευγενή άμιλλα της μουσικής.

Και κάτι σημαντικό για τα παιδιά αυτά, τους αυριανούς μουσικούς .
Το Δ. Σ. του Μορφωτικού Συνδέσμου Χάλκης αποφάσισε να τους παραχωρείτε δωρεάν η αίθουσα για πρόβες και για εκδηλώσεις που θέλουν να πραγματοποιήσουν.
Η επιμέλεια της εκδήλωσης ήταν του Αντιπροέδρου και υπευθύνου του Μουσικού τμήματος του Συνδέσμου μας κ. Γιάννη Μαγδάκη.
Στο τέλος ο Σύνδεσμός μας πρόσφερε στα παιδιά επαίνους και αναμνηστικά μετάλλια καθώς και ένα βιβλίο με θέμα την Χάλκη ,για να γνωρίσουν και να μάθουν τα παιδιά για το Νησί μας και τον Σύνδεσμό μας. Ακολούθησε κέρασμα.
Τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση ήταν :

1. ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κιθάρα
2. ΙΣΤΣΕΝ ΙΩΑΝΝΑ Πιάνο
3. ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΞ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κιθάρα
4. ΣΑΜΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Πιάνο
5. ΙΣΤΣΕΝ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Πιάνο
6. ΙΣΤΣΕΝ ΙΩΣΗΦ Μπουζούκι
7. ΤΑΓΑΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Βιολί
8. ΣΚΟΥΡΤΗ ΣΟΦΙΑ Πιάνο
9. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΩ Μπουζούκι
10. ΒΑΡΒΕΡΗ ΛΗΔΑ Πιάνο
Και το γκρούπ
11. ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ Τραγούδι
12. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ηλεκτροακουστική Κιθάρα
13. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ηλεκτρική Κιθάρα
14. ΙΣΤΣΕΝ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Πιάνο
Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συνδέσμου Χάλκης ευχαριστεί όλα τα παιδιά
που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση αυτή καθώς και τους γονείς τους.


ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΥ

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2012 ημέρα Κυριακή η παιδική αποκριάτικη γιορτή μας.
Με πολλές εκπλήξεις, παιχνίδια, διαγωνισμούς, χορό, τραγούδι υπό την καθοδήγηση του κλόουν κ.Γιώργου. Για περισσότερο από τρεις ώρες η αίθουσα μας γέμισε από παιδικές φωνούλες που με την αθωότητα, το κέφι και την ζωντάνια τους έδωσαν ένα χρώμα στο Σύλλογο μας.
Στο τέλος προσφέρθηκαν στα παιδάκια δώρα και κεράσματα σ΄ όλους.


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2012

 

Στην αίθουσα Πολυχώρου εκδηλώσεων του Δημαρχείου Π.Φαλήρου πραγματοποιήθηκε φέτος στις 28 Ιανουαρίου 2012 η κοπή της βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας. Αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες πλήθος κόσμου Χαλκηνοί, μέλη, φίλοι της Χάλκης έδωσαν το παρόν στο κάλεσμα μας, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα καθώς και το αίθριο της.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος μας κ.Περικλής Χ.Πασχαλίδης, όπου ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους.Παρευρέθησαν ο Σεβ. Μητρ. Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος ως εκπρόσωπος του Οικ. Πατριαρχείου, ο οποίος έκοψε και την πίτα.Επίσης ο Σεβ. Μητρ. Προύσης & Ηγούμενος της Μονής Αγ. Τριάδος Χάλκης κ. Ελπιδοφόρος, ο αιδ. Χαλκηνός πατ. Χρ.Κογκάκης, ο αιδ. Χαλκηνός πατ. Ελευθ. Χαραλαμπίδης από την Φιλιππιάδα, ο αιδ. πατ. Γεώργ.Ανάγνου από τον Ι.Ναό Αγ. Γερασίμου Α.Ιλισίων και ο αιδ. πατ. Ιωσήφ Ταγαράκης από τον Ι.Ναό Παναγίτσας Π.Φαλήρου.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Π.Φαλήρου κ. Διον. Χατζηδάκης και ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Δ.Γιολδάσης.
Απο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπ. Αθηνών ο επιτ. καθηγ. της Φιλοσοφικής σχολής κ. Λαυρ. Δελλασούδας.
Από την Ιατρική Σχολή ο καθ. κ. Βασ. Γολεμάτης χειρουργός, η καθ. Μικροβιολογίας Νίκη Περσίδου –Γολεμάτη,ο καθ. ΩΡΛ κ. Ελ. Φερεκύδης, ο καθ. Παθολογίας κ. Γεωρ. Βαϊόπουλος, η κ. Αργ. Χατζηϊωάννου καθ. Δερματολογίας, και η κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα καθ. Μαστολόγος, πολιτευτής, η κ.δρ. Ελίζα Φερεκύδου συν. Βιολόγος Κέντρο Μελετών, ο Μυρεψός κ. Ιωσήφ Κωνσταντινίδης, η κ. Πέπη Τσουκάτου & ο κ. Στάθης Αρβανίτης από τη εφημερίδα <<Ο Πολίτης>>, & εκπρόσωποι αδελφών Κων/πολίτικων σωματείων.


//


Ακολούθως, ο Σεβ.Μητρ.Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος τίμησε με τον χρυσό Σταυρό τον πρόεδρο μας κ.Πασχαλίδη, καθώς και με το μετάλλιο του Αγ.Νικολάου τον Δήμαρχο Π.Φαλήρου κ.Διον.Χατζηδάκη και τον πατ.Ελευθ.Χαραλαμπίδη.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος μας απένειμε τιμητικές πλακέτες στον Σεβ.Μητρ.Πριγκηποννήσων κ.Ιάκωβο, στον Σεβ.Μητρ.Προύσης κ. Ελπιδοφόρο, στον Αρχιμ.πατ. Στεφ. Νούση,την οποία παρέλαβε ο αδελφός του, στον αιδ. πατ. Χρ. Κογκάκη,στον αιδ. πατ. Ελευθ. Χαραλαμπίδη και στον αιδ.πατ.Ιωσήφ Ταγαράκη. Στην εκδήλωση συμμετείχε η παιδική χορωδία της Φιλιππιάδας με επικεφαλής την Αρετή Κετιμέ, που με τις μελωδίες της, μας ταξίδεψε στις αλησμόνητες μας πατρίδες καθώς επίσης και το χορευτικό συγκρότημα του Αγ. Γερασίμου Α.Ιλισίων.


*ΓΙΟΡΤΗ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 2011*


Ο εορτασμός της μνήμης του Αγ. Νικολάου έγινε στις 11 Δεκεμβρίου 2011 ημέρα Κυριακή την καθιερωμένη αρτοκλασία προς τιμή του πολιούχου μας Αγ. Νικολάου, υπέρ υγείας των μελών και φίλων της Χάλκης.

Την αρτοκλασία τέλεσε ο Χαλκηνός Αιδ. πατ. Χρήστος Κογκάκης, βοηθούμενος από τον συμπατριώτη μας θεολόγο κ. Νικ.Μπογιατζόγλου.
Ολοι προσευχήθηκαν και ζήτησαν την βοήθεια του Αγίου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος μας κ. Π.Χ.Πασχαλίδης έκανε την παρουσίαση του ημερολογίου μας και ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία σε όλους και στις οικογένειες τους. Ευχαρίστησε την κ. Σοφία Μιτσέλη και Σπύρο Μιτσέλη για την ευγενική τους προσφορά στην εκτύπωση των ημερολογίων.
Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρχαν εδέσματα.


* ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ 2011 *


Χριστούγεννα. Μέρες αγάπης, χαράς, ενότητας.
Έτσι και φέτος ο Σύλλογος μας όπως κάθε χρόνο παραμονές Χριστουγέννων και συγκεκριμένα στις
21 Δεκεμβρίου 2011 έκανε το καθιερωμένο αντάμωμα του με τους ηλικιωμένους γέροντες της Εστίας Κων/πόλεως – Γηροκομείου στην Φώκαια, για να προσφέρει ένα απόγευμα με μουσική πλαισιωμένο από τις νότες του ακορντεόν του αντιπροέδρου μας Γ. Μαγδάκη με τραγούδια Χριστουγεννιάτικα, νοσταλγικά, λιγότερα πρόσφατα, ειπωμένα και τραγουδισμένα από τα μέλη και φίλους του Συλλόγου μας.
Στην όλη ατμόσφαιρα την νοσταλγική, των νεανικών χρόνων, κανένας δεν έμεινε αμέτοχος και ουδέτερος, αλλά καθένας με τον δικό του τρόπο εξέφρασε την ευχαρίστηση του χορεύοντας, τραγουδώντας και διασκεδάζοντας.
Ας ευχηθούμε να μπορούμε να επισκεπτόμαστε πιο συχνά και να προσφέρουμε την αγάπη μας.


** ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΝΕΩΝ 2011 **

 

30 Απριλίου 2011. Μια λαμπρή εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος μας, αφιερωμένη στα παιδιά και στους νέους, στα σημερινά ταλέντα στους αυριανούς μουσικούς, ηλικίας από πέντε έως δεκαπέντε ετών.
Απολαύσαμε μια μουσική μελωδία, ένα μουσικό αντάμωμα από πιάνο, βιολί κιθάρα και μπουζούκι. Η καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης οφείλετο στον αντιπρόεδρο και υπεύθυνο του μουσικού τμήματος μας κ. Γιάννη Μαγδάκη.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει και να χειροκροτήσει αυτά τα νέα ταλέντα.
Στα παιδιά απενεμήθηκαν βραβεία καθώς επίσης και μία ξυλόγλυπτη ασημένια εικόνα του Αγίου Νικολάου προστάτη και πολιούχου της Χάλκης μας.

Η βραδιά έκλεισε με μικρή δεξίωση που παρατέθηκε στους παρευρισκομένους, αρωγός μας για το catering όπως κάθε φορά ήταν ο κ. Γιώργος Φεγγάρας από το Κaravan.
Και του χρόνου.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος :

Αλέξης Κωνσταντίνος Κιθάρα
Ιστσέν Ιωσήφ Μπουζούκι
Σκούρτη Μαντώ Πιάνο
Ιστσέν Ιωάννα Κιθάρα
Ταγαράκης Χρήστος Βιολί
Ιστσέν Γρηγόρης Πιάνο
Μιχαλοπούλου Βασιλική Μπουζούκι
Σκούρτη Σοφία Πιάνο
Ταγαράκης Βασίλης Βιολί
Μαργέτης Ανδρέας Πιάνο
Κριβούσκινα Αγγελίνα Πιάνο

**************************************************


# ΚΟΠΗ ΠΙΤΤΑΣ 2011 #

 

Το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου η αίθουσα του Συλλόγου μας έσφυζε από κόσμο, πολλοί οι καθήμενοι, άλλοι τόσοι οι όρθιοι μέσα στην αίθουσα αλλά και έξω απ΄αυτήν. Παιδιά, μέλη, φίλοι, Χαλκηνοί και από τα άλλα Πριγκηπόνησα έδωσαν το παρόν στο ετήσιο κάλεσμα μας για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίττας.
Την εκδήλωση άνοιξε μ΄ένα σύντομο χαιρετισμό προς τους παρευρισκομένους ο πρόεδρος μας κ. Περικλής Χ.Πασχαλίδης, όπου ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Πριγκηπονήσων κ.κ. Ιάκωβο, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή κοπής της πίττας, σ΄έναν από τους αρχαιότερους Συλλόγους μιά και αριθμεί 63 χρόνια από την ίδρυση του και βοήθησε στην αναστήλωση της Αστικής Σχολής της Χάλκης να πάρει την αρχική του μορφή, ώστε να αποτελέσει και πάλι ένα από τα ωραιότερα στολίδια τη Χάλκης.

Είχαμε την χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Πριγκηπονήσων κ.κ. Ιάκωβο και τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Ιάκωβο καθώς και τον Αιδεσιμότατο Χαλκηνό πατέρα Χρ. Κογκάκη.

Παρέστησαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου οι κ.κ. Κων. Γείτονας και Χρ. Πρωτόπαπας. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ.Διον. Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από το κ. Γ.Ασημακόπουλο, Δημ σύμβουλο Π.Φαλήρου.

Εκπρόσωποι του Ιατρικού χώρου : ο καθηγητής της Β’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής κλινικής Παν. Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο κ.Βασ. Γολεμάτης, η αναπ. καθηγήτρια Μικροβιολογίας στον Αγ. Σάββα κ.Νίκη Περσίδου-Γολεμάτη, ο καθηγητής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο κ. Γ. Βαϊόπουλος, ο καθηγητής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών στο Νοσοκομείο Α.Συγγρός πατριώτης μας κ.Οθ. Παπαδόπουλος, ο καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Παν. Αθηνών κ. Λαυρ. Δελασούδας, ο Μυρεψός κ.Ιωσήφ Κωνσταντινίδης, ο καθηγητής Μαθηματικών και Ιατρός κ. Αντ. Βαρελόπουλος, ο κ. Στάθης Αρβανίτης εκπρόσωπος της εφημερίδας <ο Πολίτης> και εκπρόσωποι αδελφών Κων/πολίτικων σωματείων.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ.Ιάκωβος τίμησε με το χρυσό μετάλλιο του Αγ. Νικολάου τον πρόεδρο μας κ. Πασχαλίδη και προσέφερε στον Σύνδεσμό μας αντίγραφο της Θεολογικής Σχολής. Στη συνέχεια ευλόγησε και έκοψε την πίττα μας.
Το φλουρί κέρδισε ο Δήμαρχος μας κ. Διονύσιος Χατζηδάκης. Ο Σύνδεσμος μας πρόσφερε στον Ποιμενάρχη μας, στους ανωτέρω επισήμους προσκεκλημένους μας και στους εκπροσώπους των σωματείων μια εικόνα από ασήμι του προστάτη και πολιούχου του Νησιού μας Αγ. Νικολάου και το ημερολόγιο της χρονιάς, για την τιμή που μας έκαναν να είναι μαζί μας.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με μοίρασμα της βασιλόπιττας και πλούσιο μπουφέ με εδέσματα από το ζαχαροπλαστείο Karavan –Ελληνικού του κ. Γ. Φεγγάρα, ο οποίος είναι αρωγός στις προσπάθειες μας.


^^ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2011 ^^

 

Ξεκινήσαμε δύο πούλμαν πρωί – πρωί με προορισμό τον Ωρωπό.
Προσκυνήσαμε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και κατευθυνθήκαμε στην παραλία Νέα Παλάτια για την κατάδυση του Τίμιου Σταυρού .
Η συμμετοχή των μελών του Συνδέσμου, φίλων καθώς και φίλων από τα άλλα νησιά της Προποντίδας, όπως επίσης και πολλών Ι.Χ. αυτοκινήτων ήταν μεγάλη.
Επακολούθησε γεύμα σε παραλιακή ταβέρνα του Ωρωπού . Εξαιρετική περιποίηση, εκλεκτό και πλούσιο φαγητό. Ο χορός και το γλέντι συνεχίστηκαν μέχρι αργά.

Οι εντυπώσεις άριστες. Τα σχόλια απ΄ όσους συμμετείχαν ήταν θετικά. Ολοι μαζί ευχήθηκαν και του χρόνου πάλι μαζί.


*** ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ***

 

Στις 15 Μαϊου 2010 στον πολυχώρο του Δημαρχείου Π. Φαλήρου Τερψιχόρης και Αρτέμιδος πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στην Αλωση της Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα του Δήμου Π.Φαλήρου και προσωπικά του Δημάρχου κ. Διονύση Χατζηδάκη και της προέδρου της Δημοτικής Φιλαρμονικής Π.Φαλήρου, μέλος του Δ.Σ. κ. Μαρίας Μιχαλοπούλου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Π.Φαλήρου κ. Διονύση Χατζηδάκη.Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον επίτιμο πρόεδρο του Μορφωτικού Συνδέσμου μας Χάλκης Κων/πόλεως, ομότιμου καθηγητή Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νεοκλή Σαρρή, με θέμα την Διαχρονικότητα της Αλωσης της Κων/πολης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο πρόεδρος μας κ. Περικλής Πασχαλίδης καλέστηκε να είναι ομιλητής στην εκδήλωση αυτή, θεώρησε όμως ο,τι ο πλέον ειδικός και γνώστης ιστορικός που μπορεί να αναφερθεί σ΄αυτήν την εκδήλωση μνήμης είναι ο επίτιμος πρόεδρος του Μορφωτικού Συνδέσμου μας Χάλκης Κων/πόλεως, ο καθηγητής κ. Νεοκλής Σαρρής.
Η ομιλία του κ. καθηγητή άφησε άναυδο το πολυπληθές ακροατήριο με το πάθος και την ευφράδεια που τον χαρακτηρίζει χειροκροτήθηκε επί μακρόθεν απ΄όλους.

Επειτα ακολούθησε πρόγραμμα της Μικτής Δημοτικής Χορωδίας υπό την διεύθυνση του κ. Ανδρέα Λαζάρου. Ακούστηκαν αποσπάσματα από τα μουσικά έργα :

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος του Μανώλη Καλομοίρη και συγκεκριμένα τα “Νικητήρια” όπου όλο το κοινό σηκώθηκε όρθιο και έψαλλε ευλαβικά το“Τη υπερμάχω..”

‘’Χρονικό της Αλωσης’’ του Ιωσήφ Μαρινάκη.

‘’Μαρμαρωμένος βασιλιάς’’ του Σταμάτη Σπανουδάκη.


## ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ##

 

Μέσα στο πνεύμα των Αγίων Ημερών των Χριστουγέννων ο Σύλλογος μας επισκέφθηκε την Εστία Κων/πόλεως (Γηροκομείο) στην Παλαιά Φώκαια στις 22 Δεκεμβρίου 2010 .
Σκοπός μας η στοργή και η προσφορά αγάπης στο συνάνθρωπο μας, σ΄ αυτούς που ζούν μέσα σ ΄αυτό το γεμάτο ζεστασιά και θαλπωρή οικογενειακό περιβάλλον .
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τόσο οι τρόφιμοι όσο και οι όλοι παρευρισκόμενοι ψυχαγωγήθηκαν από μουσική, τραγούδια και χορό. Ο αντιπρόεδρος κ. Μαγδάκης με το ακορντεόν του καθώς τα μέλη και οι αγαπητοί φίλοι , βοήθησαν όλοι έτσι ώστε η αίθουσα να πλημμυρίσει από αγάπη , χαρά τραγούδι και χαμόγελο.


** ΓΙΟΡΤΗ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 2008 **

 

Στις 14 Δεκεμβρίου 2008 τιμήσαμε τον πολιούχο και προστάτη της Χάλκης μας Αγ. Νικόλαο. Παρουσία πλήθους μελών και φίλων πραγματοποιήσαμε αρτοκλασία και αγιασμό υπέρ υγείας των παρευρισκομένων και απανταχού Χαλκηνών.
Τον αγιασμό ετέλεσε ο αιδ. Πατέρας Ιωσήφ Τσαγκαράκης, με βοηθούς τον πατέρα Στέφανο Νούση και Γεώργιο Νούση. Ο πρόεδρος μας κ. Π. Χ.. Πασχαλίδης τόνισε στην ομιλία του την ανάγκη μιάς προσπάθειας, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας – σύνδεσμος που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα Πριγκηπόνησα. Επειτα παρουσίασε το ημερολόγιο μας για το 2009. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν πλούσια εδέσματα και αναψυκτικά. Το Δ.Σ. ευχαριστεί ιδιαιτέρως την κα Φρόσω Φεγγάρα για την προσφορά των γλυκών από το ζαχαροπλαστείο < Caravan> . Όπως επίσης και τον κ.Δημήτρη Μητσέλη για την προσφορά των τυπογραφικών εντύπων .


ΒΡΑΔΥΑ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ


Θετική η πρωτοβουλία του προέδρου μας κ. Π.Χ. Πασχαλίδη για την πολιτιστική και ψυχαγωγική συνάντηση του Συλλόγου Αγ. Βησσαρίων της Φιλιππιάδος με τον Σύλλογο μας στις 4 Απριλίου 2009.

Νεανική χορωδία αποτελούμενη από τριάντα παιδιά Δημοτικού , Γυμνασίου, Λυκείου, Πανεπιστημίου. Δημιούργημα του πατέρα Ελευθερίου Χαραλαμπίδη, ο οποίος με την καλοσύνη του, την δραστηριότητα και την αγάπη για τα παιδιά και γενικότερα για το ποίμνιο του προσφέρει συνέχεια στην κοινότητα του.
Ας μην ξεχνάμε ότι σ΄αυτό συνετέλεσε και η καταγωγή του. Είναι Χαλκηνός, γιός του ιερέα Αμβροσίου, ο οποίος υπηρέτησε την ιεροσύνη με ζήλο στον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου Χάλκης και της Γεωργίας, η οποία παρευρέθηκε στην εκδήλωση, πολύ συγκινημένη βλέποντας τον γιό της, άξιο τέκνο του Θεού. Τα παιδιά συντονισμένα και καθοδηγούμενα υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Νεκτάριου Θάνου, ερμήνευσαν μικρασιάτικα τραγούδια.

Οι παρευρισκόμενοι Χακληνοί, φίλοι της Χάλκης, Πριγκηπονησιώτες, όπως επίσης και φίλοι των Φιλιππιαδιωτών άκουσαν με μεγάλο ενθουσιασμό και χειροκρότησαν την χορωδία, όπως και κτυπώντας παλαμάκια συνόδευσαν τα παιδιά σε πολλά μουσικά κομμάτια.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Φιλιππιάδας κ.Ρούκος, ο επί σειρά ετών Δήμαρχος και εκδότης του περιοδικού <Φιλιππιάδα> κ.Κώστας Κώνστας, ο κ. και η κ. Παλαβίδη, ο κ. Fistik Ahmet εκδότης του περιοδικού Adalar κ.α. Στη συνέχεια έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας από τον πρόεδρο μας στον πατέρα Λευτέρη για την δράση και το έργο που φέρει σε πέρας σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Τα παιδιά βραβεύτηκαν με αναμνηστικά μετάλλια και επαίνους . Η εκδήλωση έκλεισε με νηστίσιμα εδέσματα και αναψυκτικά .

Αξίζουν συγχαρητήρια και στους δύο συλλόγους για τέτοιου είδους σοβαρές εκδηλώσεις που επικεντρώνονται στα παιδιά, στην αυριανή ελπίδα του τόπου μας.


~~~ ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ~~~

 

Στις 7 Νοεμβρίου 2009 ο Σύνδεσμος μας διοργάνωσε μουσικό απόγευμα υπό την διεύθυνση του Γεν. Γραμμ. και υπεύθυνου του μουσικού τμήματος κ. Ι. Μαγδάκη. Πλήθος κόσμου από νωρίς κατέκλεισε την αίθουσα του Συνδέσμου μας, Χαλκηνοί, φίλοι της Χάλκης, παραθεριστές, και Πριγκηπονησιώτες. Οι πρώτες μουσικές νότες ακούστηκαν από τον φίλο κ. Βερβέρογλου με μελωδίες παλιών δεκαετιών, ξένες και ελληνικές. Εκτέλεση και φωνή εξαιρετική. Ζωντανή μουσική, τραγούδι, χορός. Ηταν μια πανδαισία. Χειροκροτήματα, φωνές, μπράβο ακουγόταν συνέχεια από τους καλεσμένους μας.

Στις ελληνικές μελωδίες συμμετείχε η κ.Στέλλα Μιλιοπούλου με τη γλυκιά της φωνή και τη λυρικότητα μάγεψε το ακροατήριο. Ακολούθως ο κ. Λάκης Βερβέρογλου με το αρμόνιο του και ο κ. Γιάννης Μαγδάκης με το ακορντεόν του μας ταξίδεψαν επι τρίωρο ακούραστοι σε περασμένα χρόνια.Στους καλεσμένους μας προσφέρθηκαν με πολύ αγάπη γλυκά από το Karavan και αναψυκτικά, στην προσπάθεια μας αυτή αρωγός είναι η κ.Φρόσω Φεγγάρα.

Το μουσικό απόγευμα εξελίχθηκε σε μια υπέροχη μουσική βραδιά μέσα σε μία ατμόσφαιρα χαράς και κεφιού. Τα δύο αυτά είναι ζωοδοτικά μυστικά που συνθέτουν την ύπαρξη μας. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τη ζεστή Χαλκινή φιλοξενία που συνετέλεσε στην όλη εκδήλωση.

 

*****************

* ΑΓΙΑΣΜΟΣ και ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ στην ΝΕΑ ΜΑΣ ΕΔΡΑ *


(1 / 11 ) Το Δ.Σ. του Συνδεσμου μας στην τελευταια του συνεδριαση κατά το 2000 απεφασισε οπως αμεσως μετα τον καθιερωμενο Αγιασμο να διασκεδασει εορταστικα την εναρξη εργασιων του πανηγυρικα.
Εντυπωση σχημάτισε η αυθόρμητη επιθυμια πολλων ΧΑΛΚΙΝΩΝ να συμμετασχουν στην προετοιμασία του σχηματισμου της αιθουσας της νεας μας εδρας ,είτε δια της προσωπικης εργασιας στις ελευθερες ωρες τους η καταθετοντας δωρεες υπερ των αναγκών του Συνδέσμου η προσφέροντας δωρεάν , προιοντα των επιχειρήσεων τους τα οποια σκοπευε να αγορασει ο Συνδεσμος μας η προσφεροντας τις γνωσεις και τις ιδεες τους.
Είναι αξιοθαυμαστοι και ελπιζουμε να μας επιτρεψουν την αναφορα των ονοματων τους συντομα.
Τους ευχαριστουμε και τους απευθύνουμε ΟΛΟΥΣ ένα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ.


# ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2000 #
*******************************

 

Η διοικηση του συνδεσμου μας πληροφορει τα μελη του ότι ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΕΔΡΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ από ο 2000 απο την παλαια μας διευθυνση οδος Δημητρακοπουλου 80 Κουκακι στην νεα : οδός ΑΧΙΛΛΕΩΣ 59 175 62 ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ οι αριθμοι τηλεφωνου και φαξ ειναι 210 9844256 και 210 9844218
Η προσβαση προς την ΝΕΑ ΕΔΡΑ μας η οποια βρισκεται στο κεντρικοτερο σημειο διαμονης των Χαλκινων και εκ Κωνσταντινουπολεως συμπατριωτων μας του λεκανοπεδιου της Αττικης εινα ευκολη και από το πλεον απομακρυσμένο σημειο της.